Vara kommun nominerad till Årets Superkommun

Publicerat 13 april, 2017

Vara kommun är en av tre finalister som kan vinna utmärkelsen Årets Superkommun i kategorin landsbygd. Priset delas ut av Dagens Samhälle för tredje året i rad och går till den kommun som inom utvalda områden lyckats särskilt väl.

Nominerad till Årets Superkommun

- Vara kommun är en landsbygdskommun med ett ständigt utvecklingsfokus. Det är jag väldigt stolt över. Det känns därför väldigt hedrande att vara en av tre kommuner som är nominerad till Årets Superkommun i kategorin landsbygd, säger Fredrik Nelander, kommunstyrelsens ordförande.

Redan förra året placerade sig Vara kommun på en fin placering i kategorin landsbygd då det blev en tolfteplats. Nu har Vara alltså chansen att toppa listan och så här skriver Dagens Samhälle om just Vara kommun:

”Inte bara det blåa stationshuset sticker ut i Vara. Kommunen lägger jämförelsevis mycket pengar på kultur och kan bland annat stoltsera med eget konserthus. Kommunen har lyckats vända en negativ trend. För några år sedan flyttade fler invånare från Vara till övriga landet. Numera är det tvärtom, fler flyttar till Vara än därifrån.”

De andra finalisterna i kategorin landsbygd är Åre och Båstad. Utmärkelsen kommer att delas ut under Stora samhällsgalan den 10 maj.

Om priset
Årets Superkommuner delas ut av Dagens Samhälle och delas in i tre olika kategorier. De är täta kommuner, storstadskommuner och landsbygdskommuner. Dagens Samhälle har samlat data från vitt skilda områden som sammantaget visar vilka som har haft en utveckling i särklass de senaste åren och står väl rustade inför framtiden.

Områdena är:
- Inflyttning från övriga landet
- Kommunens ekonomi
- Antal bolag per invånare
- Företagsamhet
- Kultur
- Infrastruktur
- Utbildningsnivå
- Skolresultat
- Demografi