En dag på Kvänum Energi

Publicerat 2 maj, 2017

Alla elever i åk 3 på elprogrammet erbjuds en utbildningsdag på Kvänum Energi. Den 26 april i år var det dags för EE14 att Lära sig om Elproduktion och förnybara energikällor som vattenkraft, vindkraft och solkraft. Studie besöket började på Halla vattenkraftstation där Vd:n Tomas Kvist höll ställningarna. Där informerades eleverna om historian runt vattenkraftverket till hur det ser ut idag efter ett byte och reparation av verket 2015. Sedan besökte de ett vindkraftverk och fick information om funktioner och prisbilder på hur detta har utvecklats under åren. Efter det var det fralla och kaffe på företaget. Sedan tog Tage över och berättade om företagets historia samt funktioner om vattenkraft, vindkraft och solcellstekniken i att tillverka elström. Efter det besökte eleverna olika transformatorstationer runt Kvänum med omnejd sedan bjöds eleverna lunch på Lumber & karle i Kvänum. Eftermiddagen bestod av praktiska övningar på företaget som stolpklättring, Kabelskarvning, fiber blåsning, materialkännedom samt koppla upp ett från elleverantör matande kabel till elmätarskåp fram till kund. Dagen var mycket uppskattad och skolan ser fram emot nästa år treors besök.

Lagman el 2

Lagman el
Vd Tomas Kvist med elever i Halla Vattenkraftstation

Lagman el 3
Leo Hellström provar hur det är att klättra i stolpe