Studiebesök på Rotage

Publicerat 8 maj, 2017

Lagman Studiebesök Rotage maj 2017

Torsdag den 5 maj besökte Teknikprogrammet (TE15) fadderföretaget Rotage i Kvänum. Syftet var att få inblick i CAD-systemet roll i utvecklings- och produktionsprocessen.

Produktionschefen Jonas berättade om hur företaget arbetar med CAD-systemet, mot kund och verkstad, för att effektivisera tillverkningen och förbereda för produktion. Som utgångspunkt användes bl.a. en ritning av ett motorskydd som en elev hade gjort. I en datorsimulering visades hur tillverkningen skulle gå till, och en diskussion fördes om tillverkningsmetoder, materialpåverkan och produktionskostnader.

Efter en rundtur i verkstaden så diskuterade vi övriga elevritningar. Eleverna fick tips på hur man kunde tänka för att förbättra ritningsunderlaget utifrån kundperspektiv och tillverkningsperspektiv. Den största delen av produktionskostnaden bestäms nämligen utifrån hur konstruktionen ser ut.

På bilden syns en ljuslykta (modell större) som företaget hade tillverkat utifrån en elevritning. Eleverna fick prova att vika ihop den utifrån originalritningen och utifrån en modifierad ritning med mer perforering. Eleverna fick se och känna vilken skillnad konstruktionen har för att det skall fungera som det var tänkt.

Ett stort tack till Rotage och Jonas för ett givande besök!

Fredrik Möller
Lärare på Teknikprogrammet