Vara blev Årets Superkommun 2017!

Publicerat 10 maj, 2017

I tuff konkurrens med Båstad och Åre tog Vara kommun hem priset som Årets Superkommun 2017 i kategorin landsbygd på Stora Samhällsgalan i Stockholm. En utmärkelse som delas ut av tidningen Dagens Samhälle. Fredrik Nelander, kommunstyrelsens ordförande och Elof Jonsson, vice ordförande i kommunstyrelsen fanns på plats och tog emot priset.

Superkommun 2017

På Dagens Samhälles webbsida kan man läsa: ”Vinnare i kategorin Årets landsbygdskommun är Vara. Di legger mett på schlätta, men gör möe för å va lite annevesare. Eller på rikssvenska: De ligger mitt på slätten men gör mycket för att vara lite annorlunda”.

Fredrik Nelander är mycket glad och stolt över utmärkelsen: — Vara kommun är en landsbygdskommun med ett ständigt utvecklingsfokus där kulturen har haft en betydande roll. Det känns därför väldigt glädjande och hedrande att vårt arbete uppmärksammats på detta sätt genom priset Årets Superkommun. Något som kommer att sporra oss ytterligare i vårt framtida arbete med att utveckla kommunen och få fler att upptäcka allt som Vara har att erbjuda.

Kommundirektör Anna Cederqvist hade själv inte möjlighet att vara med på galan men ser priset som ett bevis på att kommunen är på rätt väg: — Det är glädjande och hedrande för Vara kommun och våra medarbetare att resultatet av vårt arbete uppmärksammas på detta sätt. De handlar i stort om tillväxt och kärnverksamhet. Vara är en kommun som växer, både vad gäller invånare och företagande. Tillsammans arbetar vi varje dag för att de som bor i, verkar i och besöker Vara ska få så bra service som möjligt, det har vi idag fått ett väldigt fint kvitto på.

Det är tredje året i rad som Dagens Samhälle tittat närmare på hur utvecklingen i kommunerna har sett ut de senaste åren och hur förutsättningarna ser ut för framtiden. Målet har varit att identifiera de kommuner som står sig särskilt starka och kora tre så kallade superkommuner i tre kategorier; storstadskommuner, täta kommuner och landsbygdskommuner. I bedömningen har man bland annat tittat på inflyttning, kommunal ekonomi, befolkningssammansättning, skolans kvalitet, näringsliv och förbindelser.

Läs vad Dagens Samhälle skriver om Vara kommun och priset som Årets Superkommun 2017.