Grilla säkert i sommar!

Publicerat 24 juli, 2017

Soliga dagar och ljumma kvällar – då är det dags för picknick vid stranden eller middag i trädgården. Att grilla hör sommaren till. Ta till dig några enkla råd för att minska risken att göra dig själv eller någon magsjuk.

SONY DSC

Kylbag: Använd kylbag eller kylväska om du förvarar maten utomhus.

Fryst mat: Om det du ska grilla har varit fryst är det viktigt att det tinas ordentligt. En dåligt tinad kyckling kan vid grillningen bli färdiggrillad på utsidan och vara halvrå inuti. Se till att kyckling, köttfärs (som hamburgare) och rå korv blir helt genomstekt.

Marinaden: Pensla inte det färdiggrillade köttet med den tidigare använda marinaden och använd den heller inte till att göra sås på. Om du vill göra sås av marinaden kan du istället ta undan litet av den innan du lägger i köttet.

Handtvätt: Glöm inte att tvätta händerna innan du börjar laga mat. Tvätta också händerna direkt efter att du hanterat rått kött innan du fortsätter med andra råvaror.

Redskap: Använd inte samma fat och redskap till det färdiggrillade, som du använt till det råa. Tänk också på att diska skärbräda och kniv mellan användningarna.

Matrester: Om det råkar bli några matrester över bör dessa in i kylskåpet så snart som möjligt.