Våra skolkök

Är du intresserad av att veta mer om våra olika skolkök? Klicka på köket som du vill veta mer.

Alléköket

Vi som arbetar här heter Ingrid, Marianne, Eva, Ingrid, Camilla, Catarina, Rebecka och Catrine. En del av oss som arbetar i köket delar vår tid mellan skolköket och äldreboendet Solgårdens kök.

Hard Rock Allé
På Hard Rock Allé äter både Alléskolans och Parkskolans elever sin lunch. Här lagas frukost, lunch och mellanmål. Förutom detta lagar och skickar vi även huvudkomponenten till Larvs skola samt tillagar vissa rätter till kylmaten för äldreomsorgen. Lunchen serveras från klockan 11:00-13:00. Varje dag serverar vi ett fint salladsbord med många olika grönsaker att välja på. Vi försöker att laga så mycket mat som möjligt från grunden med bra råvaror och varje dag finns ett vegetariskt alternativ. De elever som är i behov av specialkost serveras vid ett eget bord.

Det finns två köer i matsalen samt en snabbkö för de elever som vill ta om mat och därmed slippa stå i kö en gång till.

Ett par gånger/ termin har eleverna tillsammans med kök, kostekonom samt hemkunskapslärare/rektor matråd, där maten och måltidsmiljön diskuteras och eleverna ges möjlighet att framföra synpunkter på maten.

Arentorps förskolekök

Jag som arbetar i köket heter Mona, men under förmiddagsarbetet har jag även hjälp av Motoko eller Christina ifrån skolköket.

Vi tillagar och serverar frukost, lunch och mellanmål där lunchen serveras från klockan 11:00. Köket är nyrenoverat och här tillagas också huvudkomponenten till Arentorps skola som ligger ett stenkast bort. Maten fraktas sedan över skolgården numera med hjälp av en liten golfbil. Vi har som mål att servera mat tillagad från grunden i så stor utsträckning som det går och strävar efter att arbeta med så bra råvaror som möjligt.

Som gemensamt mål för hela kommunen har vi också att höja andelen ekologiska råvaror samt att minska på matsvinnet.

Arentorps skolkök

Jag som arbetar i köket heter Mona, men under förmiddagsarbetet har jag även hjälp av Motoko eller Christina ifrån skolköket.

Vi tillagar och serverar frukost, lunch och mellanmål där lunchen serveras från klockan 11:00. Köket är nyrenoverat och här tillagas också huvudkomponenten till Arentorps skola som ligger ett stenkast bort. Maten fraktas sedan över skolgården numera med hjälp av en liten golfbil. Vi har som mål att servera mat tillagad från grunden i så stor utsträckning som det går och strävar efter att arbeta med så bra råvaror som möjligt.

Som gemensamt mål för hela kommunen har vi också att höja andelen ekologiska råvaror samt att minska på matsvinnet.

GP-byns förskolekök

Jag som arbetar i GP-Byns kök heter Inger. Det är ett trivsamt kök att jobba i, så jag trivs väldigt bra! På GP-Byn är det nu fyra avdelningar med plats för 80 barn. På Blåbäret och Smultronet går de lite äldre barnen, och på Jordgubben och Hallonet går småbarnen. Jag har som målsättning att laga maten från grunden så här rullas köttbullar och formas biffar med mera. Till soppan serveras alltid nybakt bröd.

Frukosten serveras klockan 8.00. Den varierar mellan yoghurt och flingor, havregrynsgröt, ägg och choklad samt den populäraste av alla mannagrynsgröt.

Lunchen serveras klockan 11.30. Då är det bufféservering på alla avdelningarna. På salladsbuffén finns det 3-4 sorter sallad att välja på. Positivt med buffé är att det blivit mindre svinn genom man lägger upp maten i mindre antal skålar.

Mellanmålet serveras klockan 14.45. Då serveras oftast smörgås och mjölk med variation genom pannkakor, smoothies, mannagrynspudding, korv och bröd med mera.

Här är barnen välkomna om de vill titta in i köket. Det är alltid lika uppskattat med lite pigga barn.

Liksom resten av kostenheten har jag som mål att minska matsvinnet och höja andelen ekologiska råvaror nu serveras, eko-mjölk och rättvisemärkta bananer bland annat.

Kvänums förskolekök

Jag som arbetar i köket heter Anna-Lena. Kvänums förskola har plats för 80 barn i åldrarna 1-3 år. I dagsläget finns 70 barn inskrivna. Det finns fyra avdelningar som heter Grön, Gul, Röd och Blå.

Köket är också nyrenoverat och ombyggt. Renoveringen pågick under 2013 och köket öppnade återigen i början på 2014.

Vi serverar frukost klockan 8:00, lunch klockan 11:45 och mellanmål klockan 15:00. Veckans frukostar varieras varje vecka mellan grötfrukostar, filfrukostar och ägg- och chokladmjölk.

Till lunch är det 40-50 barn som äter samt de flesta pedagogerna. Lunchen serveras på buffévagn ut till varje avdelning. Bufféserveringen fungerar bra och vi upplever att matsvinnet som vi arbetar för att minska faktiskt har gjort det.

Vi har som mål att servera mat tillagad från grunden i så stor utsträckning som det går och strävar efter att arbeta med så bra råvaror som möjligt. Som gemensamt mål för hela kommunen har vi också att minska matsvinnet och höja andelen ekologiska råvaror.

Kvänums skolkök

Vi som arbetar i köket på Nästegårdsskolan heter Eive, Ulrika, Bodil, Sylvia. Matsalen heter Matiz.

Varje dag serverar vi lunch till ungefär 400 elever från förskolan upp till nian, åldrar 4-16 år.

Frukost och mellanmål serveras från buffé i matsalen till förskolebarnen, medan fritidsbarnen får varor levererade till sig och äter dessa mål i sina egna lokaler.

Till lunch serveras alltid en dagens huvudrätt, en alternativrätt samt en vegetarisk rätt varje dag. Vi har ett fint salladsbord bestående av minst sex olika sorters grönsaker. En gång per termin har eleverna en vecka då de själva har komponerat matsedeln, klassikern som alltid återkommer är tunna pannkakor med sylt och vispad grädde, detta älskar eleverna.

Vi är glada över att vi kan servera lokalt producerad potatis från Svartemaden samt under säsong, grönsaker från Boestorp, som även de är en av Vara kommuns lokala producenter.

Liksom övriga kostenheten har vi som gemensamt mål att minska matsvinnet och öka andelen ekologiska livsmedel.

Lagmansköket

Vi som arbetar i köket på Lagmansgymnasiet heter Hilde, Inga-Lena, Daniel, Sarah, Linnéa, Kristina, Karolina, Emma (föräldraledig), Maria och Mats. Restaurangen heter Legato.

Vi jobbar med att alltid servera ett härligt salladsbord, där vi till största del använder oss av färska grönsaker från vår lokalproducent Boestorp, som ska locka våra gäster att välja att äta mer grönsaker. Vi tycker det är härligt att få använda vår fantasi och hitta på nya salladsrecept av dessa fantastiska rotfrukter och kålsorter!

Vi serverar alltid hembakt bröd på lunchserveringen. Alla kakor som säljs i Café Presto är numera bakade på plats! I detta kök tillagas även all specialkost samt det vegetariska alternativet till alla kommunens skolor och förskolor.

I vårt kök är det full fräs hela dagarna, flera verksamheter trängs under ett tak, det är både roligt och utmanande. Vi har kul på jobbet, det blir mycket skratt och fniss. Särskilt på fredag eftermiddag när vi är trötta. Vi anser att det är viktigt att ha roligt på jobbet.

Våra öppettider är mellan kl.11.00 och 13.00. Vi har visserligen inte mer än 240 elever inskrivna på skolan, men det är många storätande killar som äter ordentligt med mat. Vi skickar iväg mat till förskoleavdelningarna Jung och Kråkan och vi får en hel del gäster utifrån, personal från kommunhuset, vårdcentralen m.m. En vanlig vardag tillagar vi ca 75 liter köttfärsås till vår servering.

Vi hoppas att det blir många elever som väljer att söka till Lagmans gymnasium så att vi får fler elever till vår fina skola! Vårt mål är att bli en av landets bästa skolrestauranger och servera skolmat i världsklass!

Vi är stolta över att servera god och vällagad mat i trevliga lokaler med en gemytlig atmosfär!

Larvs skolkök

Vi som arbetar i köket heter Eva och Yvonne. Larvs kök är ett av kostenhetens två mottagningskök där barn från klass 3 till 6 serveras. Varje dag serveras dagens lunch, en alternativ rätt, ett vegetariskt alternativ samt en god och varierad salladsbuffé med mjukt eller hårt bröd. Huvudkomponenten kommer från Alléköket. Det vegetariska alternativet kommer från Lagmansgymnasiets kök. I övrigt lagas resterande mat på plats.

Fritids serveras frukost och mellanmål utöver lunchen som serveras 11:00 och på tisdagar och torsdagar har vi även caféverksamhet.

Varje termin får eleverna möjlighet att komponera sin egna matsedel vilket är ett populärt inslag.

Som gemensamt mål för hela kommunen har vi att servera mat tillagad från grunden i så stor utsträckning som det går och strävar efter att arbeta med så bra råvaror som möjligt. Vi arbetar också för att höja andelen ekologiska råvaror och minska på matsvinnet.

Levene skolkök

Vi som arbetar i köket heter Christina och Anita.

Varje dag serverar vi lunch till cirka 140 elever och frukost och mellanmål till cirka hälften av dem.

Lunchen som serveras består av en huvudrätt, en alternativrätt samt ett vegetariskt alternativ, som vi får levererat från Lagmansgymnasiet. Till lunchen serveras varje dag ett rikligt och fint salladsbord med varje grönsak för sig enligt barnens önskemål att inte ha grönsakerna ihopblandade.

Vi lagar nästan all mat från grunden, med så många närproducerade råvaror som möjligt, och så ofta som vi hinner har vi nybakt bröd till serveringen.

Varje termin har eleverna en vecka då de själva komponerar matsedeln och vi försöker då att tillgodose de flesta av önskemålen, antingen som huvudrätt eller alternativrätt. Vi tycker också att det är viktigt och roligt att bevara traditioner som påsk, jul och måltidensdag. Då tillsammans med matrådet dukar vi med vita dukar och fina servetter och kandelabern åker fram. Vi försöker också väcka intresse för maten hos barnen och vill gärna ha dem med i köket att hjälpa till.

2-3 gånger per termin har vi matråd med eleverna där vi tillsammans kan diskutera maten, måltidsmiljön och allt som rör måltiden. Barnen alternerar om att gå på matråden och det är en elev från varje klass som går på matråd och utses vid varje terminsstart.

Liksom resten av kostenheten har vi som mål att förutom tillaga så mycket mat som möjligt från grunden, även arbeta med att minska matsvinnet. Detta är något som barnen är jätteduktiga med, och lärarna hjälper gärna till. Ett gemensamt mål är också att höja andelen ekologiska livsmedel.

Vi i köket är glada över att vi har en fin gemenskap med både elever och lärare. Detta gör att vi med glädje går till vårt arbete varje dag.

Torsgårdens förskolekök

Jag som arbetar i Torsgårdens kök heter Tyrone. Här på förskolan serverar jag ungefär 100 barn till lunch och drygt hälften på frukost och mellanmål. Frukost dukas fram från klockan 7:45, lunchen 11:15 samt 11:40 och mellanmålet från klockan 14:30.

Frukostmenyn är varierande men det stående är gröt tre gånger, yoghurt och flingor och ägg och chokladmjölk.

Till lunch serveras alltid en salladsbuffé med fyra sorters grönsaker, de mindre barnen väljer på tre sorter. Vegetariskt alternativ finns dagligen och skickas från Lagmansgymnasiet.

Mellanmål består oftast av mjölk och smörgås eller fil/yoghurt och flingor och ibland lite andra rätter som t ex mannagrynspudding.

Jag försöker laga så mycket mat som möjligt från grunden, det som köps färdigt är köttbullar, pannkakor och panerad fisk. Jag har även som mål att börja baka bröd när det finns utrymme för det.

Det roligaste med mitt arbete är när det flyter på bra och man lyckas i köket. Det är också roligt att arbeta med barnen för de är duktiga på att berätta både när maten är god och när de inte tycker om den.

Varje år har vi matråd två gånger, en gång per termin, men är det något särskilt så skickar jag det till övrig personal som har tätare möten.

Varje år serverar köket också en egenkomponerad meny som 5-åringarna har satt ihop.

Liksom resten av kostenheten har vi som mål att öka andelen ekologiskt samt att minska på matsvinnet. Därför ställs det fram lite mat åt gången och istället fylls mindre skålar på och så jobbar vi för att barnantalet skall stämma, därför är det viktigt att det framgår när barn inte kommer till förskolan.

Tråvads skolkök

Jag som arbetar i köket heter Inger Andersson men de flesta kallar mig för Ninni. Jag arbetar ensam i köket men om jag behöver vara ledig från köket har jag Piyamon till min hjälp.

Vår skolrestaurang heter Silvertallriken och varje dag tillagas här cirka 100 lunchportioner till skolan och förskolan och såklart även frukost och mellanmål. Det är roligt när barnen ställer frågor och visar intresse för maten, både skoleleverna och förskolans barn tittar ofta in i dörröppningen och undrar vad som serveras till lunch.

Det mesta av maten tillagas från grunden och när det är soppa serveras nästan alltid hembakt bröd till. Det är härligt att vi kan ha ett eget kök med egen tillagning så att barnen känner att det till exempel doftar nybakt bröd.

Varje termin har vi en vecka som vi kallar elevernas egenkomponerade vecka. På hösten brukar det vara skoleleverna och på våren är det förskolebarnen som har komponerat menyn.

För att göra det extra mysigt på skolloven kan lunchen ibland serveras ute. Liksom resten av kostenheten har vi som gemensamt mål att minska matsvinnet och att öka andelen ekologiska råvaror.

Vedums skolkök

Vår skolrestaurang i Vedums heter Restaurang ”Kvarnen” och här arbetar Carin, Britt-Marie, Marie, Sukanya och Camilla. Här tillagas och serveras lunch samt frukost och mellanmål till våra fritidsbarn.

Cirka 250 portioner tillagas varje dag. Det är roligt och samtidigt utmanande att servera mat till gäster som är från 1-100 år. Vi gillar verkligen att tillaga mat från grunden och att servera färsk fisk. Maten serveras Vedums skolas elever från förskoleklass – årskurs 6. Vi skickar även mat till tre olika förskoleavdelningar som drivs av Svenska Kyrkan i Larv och Vedum samt till en dagverksamhet och ett trygghetsboende. Pensionärer som bor i samhället är också välkomna att äta hos oss. En av våra gäster handlar dessutom matportioner inför helgen vilket känns roligt då maten verkar vara populär.

Vi som arbetar i köket är ett sammansvetsat gäng som har kul ihop. De flesta av oss arbetar inte heltid och är därför lediga någon dag i veckan eller arbetar i andra kök, vi ersätter då varandra.

Vi har haft en del praktikanter hos oss från olika utbildningar som vi tycker är kul och inspirerande. Vi kan då ha några speciella event och ta del av deras kunskaper, t ex hade vi en thaibuffé när vi hade en praktikant från Thailand. Detta var ett mycket populärt inslag bland eleverna.

Elever som önskar att titta in i köket är välkomna att se hur vi arbetar och kan berätta för sina klasskamrater vad det blir för mat. Vi tycker det är kul när de kommer med en Ipad för att kunna dokumentera och visa ordentligt för sina kamrater.

Västras skolkök

Vi som arbetar i köket heter Johanna, Ingela, Margareta och Anna.

På Västra skolan har vi ett alldeles nyrenoverat kök som stod klart och nyöppnades till skolstarten HT-14. Här tillagas och serveras frukost, lunch och mellanmål.

Lunchen serveras från klockan 11:00. Varje dag serveras en huvudrätt, en alternativrätt, samt ett vegetariskt alternativ. Till detta erbjuds ett rikligt och varierat salladsbord med många olika grönsaker att välja på.

De små barnen äter i sina egna lokaler och får maten utkörd till sin avdelning.

Liksom resten av kostenheten har vi som mål att servera mat tillagad från grunden i så stor utsträckning som det går med så bra råvaror som möjligt. Som gemensamt mål för hela kommunen har vi också att höja andelen ekologiska livsmedel samt att minska matsvinnet.

Vi som arbetar här heter Ingrid, Marianne, Eva, Ingrid, Camilla, Catarina, Rebecka och Catrine. En del av oss som arbetar i köket delar vår tid mellan skolköket och äldreboendet Solgårdens kök.

Hard Rock Allé
På Hard Rock Allé äter både Alléskolans och Parkskolans elever sin lunch. Här lagas frukost, lunch och mellanmål. Förutom detta lagar och skickar vi även huvudkomponenten till Larvs skola samt tillagar vissa rätter till kylmaten för äldreomsorgen. Lunchen serveras från klockan 11:00-13:00. Varje dag serverar vi ett fint salladsbord med många olika grönsaker att välja på. Vi försöker att laga så mycket mat som möjligt från grunden med bra råvaror och varje dag finns ett vegetariskt alternativ. De elever som är i behov av specialkost serveras vid ett eget bord.

Det finns två köer i matsalen samt en snabbkö för de elever som vill ta om mat och därmed slippa stå i kö en gång till.

Ett par gånger/ termin har eleverna tillsammans med kök, kostekonom samt hemkunskapslärare/rektor matråd, där maten och måltidsmiljön diskuteras och eleverna ges möjlighet att framföra synpunkter på maten.