Frukosttimmen

Frukosttimmen

Var, När, Hur?

Vara kommun vill ha en kontinuerlig kontakt med såväl näringsliv som andra aktörer i arbetsmarknadsområdet. Därför anordnas varje månad en ”frukosttimma” innehållandes en lättare frukost och en föredragning på något aktuellt tema. Två gånger per år anordnas en Företagarfrukost Deluxe – en frukost med extra höjd.

Var: Lumber & Karle i Kvänum eller Conditori Nordpolen i Vara eller på Vara konserthus i Vara
När: 22 september, 27 oktober, 17 november, 15 december.
Tid: Klockan 08:00-09:00. Kaffe och fralla serveras från klockan 07:45.
Pris: 50 kronor för kaffe och smörgås, betalas på plats.
Anmälan: Anmäl er till anmalan.naringsliv@vara.se

Kommande program

15 december 2017 på Lumber & Karle
Klimatklivet är ett investeringsstöd som ger företagare med flera möjlighet att söka pengar för åtgärder som genrerar minskade växthusgasutsläpp. Till och med 2020 avsätts totalt 700 miljoner kronor per år. Datum för ansökningsomgångar kommer i början av 2018. Stödet kan sökas av såväl kommuner och företag som föreningar och bostadsrättsföreningar. Kom på frukosttimmen och lyssna till Helena Sandmer från Länsstyrelsen som informerar om det senaste inom Klimatklivet. På plats finns även energicoach Thomas Skagenborg som erbjuder företag möjlighet att få koll på sin energiförbrukning. Anmälan görs till anmalan.naringsliv@vara.se .

Sändlista

Önskar du vara med på sändlistan?

Fält som är markerade med en * är obligatoriska!

Är du intresserad av att få utskick beträffande företagsfrukostar eller liknande träffar, vänligen fyll intresseanmälan nedan.

Tidigare frukostteman

2017

FRUKOSTTIMMEN HAR SOMMARLOV UNDER PERIODEN JUNI TILL AUGUSTI 2017

27 oktober 2017 Företagarfrukost Deluxe på Lumber & Karle med Per Grankvist
Hållbarhetstrenderna företagen inte får missa – ett komplext ämne på ett konkret sätt
Klimatkris och konsumtionshets, bristande mångfald och integrationsproblem är bara några hållbarhetsfrågor som organisationer förväntas jobba med för att ta samhällsansvar idag. Problemet är bara att ”hållbarhet” är världens kanske tråkigaste och mest komplexa ämne att prata om. Lösningen är att hoppa över teorin, dumpa moralen och tala om hur man kan tjäna pengar på det. Under en tänkvärd och underhållande föreläsning blandar Per Grankvist sunt förnuft, ekonomiska teorier och konkreta exempel från olika branscher för att bringa klarhet i varför vi måste förändra våra beteenden, hur vi gör det på ett sätt som blir roligt för alla, och varför den svenska synen på företagens roll i samhället är kraftigt påverkad av Astrid Lindgren.

Per Grankvist är fristående kolumnist på ledarsidorna i Sydsvenskan och medverkar regelbundet i Nyhetspanelen i SVT Gomorron Sverige för att kommentera veckans händelser. Han är programledare för Hur tänkte du nu? – en podd om etik och moral i näringslivet. Per är även redaktör för analysbrevet CSR i Praktiken, som han grundade 2006, och som belyser hur företag tjänar pengar på hållbarhet. Analysbrevet når över 20 000 personer som arbetar med hållbarhetsfrågor i Sverige. Som föreläsare har Per blivit känd för sitt sätt att utgå från ny forskning och använda konst, kultur och historia för att addera oanade perspektiv på aktuella ämnen på ett underhållande sätt. 2016 blev han utsedd till en av Näringslivets 150 Superkommunikatörer. Per har medverkat i flera antologier och skrivit tre böcker: CSR i praktiken om hur företag tjänar pengar på hållbarhet, Engagemang om hur människor engagerar sig privat, politiskt och på jobbet samt Lögnarna som handlar om hur och varför andra människor ljuger. Sedan 2014 är han styrelseordförande i Fairtrade Sverige. Anmäl er till anmalan.naringsliv@vara.se .

INSTÄLLT – 7 november 2017 på Conditori Nordpolen – INSTÄLLT
Temperaturmätning på det lokala företagsklimatet
I januari 2017 skickade Svenskt näringsliv ut sin årliga enkät om det lokala företagsklimatet till 71 000 företag och 13 000 politiker i alla landets kommuner. I Vara kommun skickas den till 200 företagare och ett antal lokala politiker. I enkäten ställs frågor om en rad faktorer som påverkar hur det är att driva företag, till exempel den kommunala servicen, attityder till företagande och kompetensförsörjning. I början av april 2017 stängdes svarsinsamlingen och den 22 maj 2017 publiceras resultatet från enkäterna på www.foretagsklimat.se. Hur har det gått och hur förhåller sig företagsklimatet i Vara relativt alla övriga 289 kommuner i Sverige. Kristian Johansson från Svenskt Näringsliv ger perspektiv på företagsklimat i allmänhet och utifrån Varas resultat i synnerhet. Anmäl er till anmalan.naringsliv@vara.se .

22 september 2017 på Conditori Nordpolen
Vad kan Connect Väst göra för att företag ska kunna gå från bra till bättre?
Anders Engelmark från Connect Väst – ett privat initiativ utan vinstintresse – delar med sig av hur tillväxtföretag kan erbjudas möjligheter att testa och presentera sina idéer på marknaden, få värdefulla råd och kontakter som också ger möjlighet att söka kapital. Verksamheten bygger på frivilliga insatser från näringsliv, universitet och andra organisationer som bidrar med kompetens, erfarenheter och värdefulla kontakter i syfte att få fler företag att bli framgångsrika. Anmäl er till anmalan.naringsliv@vara.se .

21 april 2017 på Conditori Nordpolen
Konsten att bibehålla hälsan – tankar om livet, arbetslivet och egna resurser
Hälsa kan man se som en resurs i vardagslivet och i arbetslivet. Ohälsa utgör hinder, lidande och kostnader – inte minst för arbetsgivaren. Vad kan arbetsgivaren göra för att främja hälsa och minska ohälsan? Vad kan man själv göra för att utveckla resursen hälsa och för att må bra? Dessa frågor kommer Jan Winroth, universitetslektor på institutionen för hälsovetenskap på Högskolan Väst, att reflektera kring. Anmäl er till anmalan.naringsliv@vara.se .

17 mars 2017 på Lumber & Karle
Har du koll på din energiförbrukning?
Hur använder du den energi som köps in? Utnyttjas den på bästa sätt eller slösas den bort i onödan? De flesta är bra på att reducera svinn på råvaror i produktionen men har sämre koll på ”råvaran” energi. Genom mer kunskap om var energin förbrukas kan man hitta brister och göra förbättringar – ibland till små eller inga kostnader alls. Ett långsiktigt förbättringsarbete med fokus på energi kan leda till betydligt minskade kostnader – resurser som kan läggas på att utveckla företaget istället. Hugo Franzén informerar om vilken stöttning och vilka ekonomiska medel kommunernas energi- och klimatrådgivare bistå med. Anmäl dig via anmalan.naringsliv@vara.se .

17 februari 2017 på Conditori Nordpolen
Hur ser det egentligen ut i Vara kommun när det gäller våra ungdomar?
Hur många står utanför arbetsmarknaden och hur kan vi med gemensamma krafter få fler ungdomar i arbete? Stefan Roos från Arbetsförmedlingen och Håkan Olsson på Vara kommun delar med sig av sin kunskap och svarar på frågor om nuläget för unga i arbetsmarknadsområdet. Anmäl dig via anmalan.naringsliv@vara.se .

30 januari 2017 på Vara Konserthus (OBSERVERA ATT DETTA ÄR EN MÅNDAG OCH ATT TIDEN ÄR 07:45-09.30)
Varför kommer musiksverige till Vara?
Hösten 2017 öppnar Academy of Music and Business i Vara  – en nyetablerad gymnasial friskola med riksintag. Varför har man valt en landsbygdskommun på västgötaslätten och vad kan det betyda för det befintliga näringslivet? Är fler unga till musikindustrin en möjlighet eller ett hot mot den traditionella industrin eller är det rent av en vinna-vinna situation? Välkommen på frukosttimmen där du får veta mer om utbildningen och framtidsutsikterna för dem som kommer att gå där. Grundarna Magnus Lundin och Andreas Carlsson samt rektor Anna Sjögren finns på plats. Andreas Carlsson ger bakgrunden till skolan och valet av Vara och Quincy Jones III ger en inblick i dagens musikbransch.

2016

14 oktober 2016 på Lumber & Karle klockan 07:45 - 09:30
Trendspanarens manifest: Kärlek, lycka och en himla massa ingefära
Göran Adlén, trendanalytiker, författare och en av Sveriges mest eftertraktade föreläsare får dig att reflektera över samtiden och framtiden. Med utgångspunkt i en värld av extrema förändringar där det hela tiden gäller att vara uppmärksam, vaken och ha en förmåga att fatta snabba beslut tar Göran Adlén dig med i nya omloppsbanor. Att hela tiden sticka ut, kommunicera och digitalisera ställer nya krav på såväl privata som offentliga aktörer. I gränslandet mellan 20 miljarder uppkopplade prylar som pratar med varandra och en allmän förväntan om att vara ett omvärldsbejakande ”nice company” eller en plats som attraherar alla, är det lätt att tappa bort sig. Alla behöver hänga med för att hålla sig kvar på marknaden. Hur kommer framtiden att se ut? Finns det ett facit? Välkommen på en föreläsning som får dig att fundera över framtidens möjligheter och utmaningar.
#digital kommunikation, varumärken, sociala medier, framtidens marknadsföring, storytelling, försäljning, trender, inspiration, affärsutveckling.

16 september 2016 på Conditori Nordpolen
Mönster och utvecklingstendenser i Sveriges kommuner – hur står det till?
Skriften ”Sveriges Nya Geografi” är framtagen av Arena för Tillväxt och Sweco och har utkommit årligen sedan 1998. Med hjälp av kartor och analyser ger skriften en sammanfattande bild av kommunernas situation idag, och uppmuntrar till samtal kring hur den lokala samhällsstrukturen ska rustas för framtiden. Katrien Vanhaverbeke, chef för Arena för Tillväxt, presenterar årets rapport. Hur står det till i Sveriges kommuner? Hur ter sig den typiske kommuninvånaren? Tillgången till service räcker den och hur påverkas kommunerna av den politiska kartan? Det är några av de frågor som söker svar på frukosttimmen för dagen.

17 juni på Conditori Nordpolen
100 dagar som kommundirektör i Vara kommun 
Den 1 mars 2016 tillträdde Anna Cederqvist tjänsten som kommundirektör i Vara kommun. Hur ser hon på sitt uppdrag nu, 100 dagar senare? Vad önskar hon uppnå och vilka möjligheter och utmaningar ser hon framför sig. På frukosttimmen för dagen delar kommundirektören med sig av sin 100-dagarsanalys. Väl mött.

13 maj 2016 på Lumber & Karle
Företagarfrukost Deluxe: Flykten – vad gör den med människan och medmänniskan 
Få samhällsfrågor upprör eller berör politiken och medborgarna i dagens Europa lika mycket som den om flyktingar. Men vad innebär det att fly egentligen? Kan vi föreställa oss vad som händer inom människan när hon måste måste överge allt det hon älskar? Vad tänker de över 60 miljoner flyktingar på medan de planlöst vandrar runt i ändlösa tältläger medan kriget pågår? Vad drömmer människan om och längtar främst efter – sitt eget hem, lekplatserna, skolan, släktingarna eller är den största drömmen att hamna i en förort i Skövde, Grums eller Vara?

Mustafa Can berättar hudnära om verkliga människoöden från krigets Syrien och det existentiella drama som utspelar sig inom människan på flykt, människan som möter ett helt nytt samhälle med en helt annan kultur, helt andra konventioner, värderingar och samhällskontrakt.

15 april 2016 på Vara konserthus
Sprinten – en framtidssatsning på bildning och kultur
Idag har Vara konserthus och Vara badhus tillsammans ca 160 000 besökare per år. Tillsammans med andra dragare och strategiska satsningar i Vara med omnejd finns stora förutsättningar att flerdubbla det besöksantalet. Det som idag kallas utvecklingsområdet Sprinten kan imorgon vara ett kluster av och nav för bildning och kultur. Här möts gymnasieutbildning på spetsnivå, yrkeshögskoleutbildning och annan vuxenutbildning. Dessutom planeras det för minst 120 nya bostäder i direkt anslutning till området. Projektledare för utvecklingsområdet Sprinten, Jonas Häggson och Vara konserthus marknadschef Thomas Tegnér ger sina perspektiv på vilka positiva effekter området kan få som mötesplats för besökare, studenter och invånare i såväl kommunen som regionen.

18 mars 2016 på Conditori Nordpolen
Företagsrevitalisering, vilka faktorer inverkar och hur ser det ut i Skaraborg?
Forskning har visat att den viktigaste faktorn för att små och medelstora företag väljer att inte växa är en avsaknad av tillväxtvilja hos företagsledningen. Trots detta finns det företag som efter år av stagnation/stabilitet återigen går in i en tillväxtfas, så kallad revitalisering. Kunskapsläget om vilka faktorer som är avgörande för att företag ska revitaliseras är i dagsläget mycket knapphändigt, men under hösten 2015 genomförde forskare från forskargruppen Strategiskt Entreprenörskap vid Högskolan i Skövde en pilotstudie i Skara kommun. Resultatet från den och innehållet i en planerad huvudstudie för hela Skaraborg presenteras av Christian Jansson, Torbjörn Ljungkvist och Jim Andersén.

19 februari 2016 på Lumber & Karle
På tal om tasigförsamhet: The Startup Adventure
I Vara kommuns styrdokument belyser flera mål vikten av ett gott näringslivsklimat i allmänhet och möjliggörande för entreprenörskap och tasigförsamhet i synnerhet. Erik Wallin, född och uppvuxen i Vara, är ett av flera exempel på tasigförsamhet i både ord och handling. Som affärsutvecklare och författare till boken The Startup Adventure tar han dig med från idé till världsturné i jakten på vad som driver entreprenörskap. Följ med på Erik Wallins resa och möten med  entreprenörer, politiker och inkubatorer i sex länder, spridda över fem kontinenter och få inblick i hur förutsättningar för framgångsrikt entreprenörskap skapas.

22 januari 2016 på Vara Konserthus
Det börjar med Fairtrade!
Fairtrade är världens största etiska märkning och är en fattigdomsbekämpning som går hand i hand med minskad miljöpåverkan. Konsumenter och företag lägger allt större vikt vid konsumtion av hållbara produkter, förra årets försäljningsökning av Fairtrademärkta produkter var  på nästan 40 procent.Hur vill just ditt företag ta socialt ansvar? Genom sortimentet, kafferasten eller arbetskläderna? Catja Kaloudis från Fairtrade Sverige  och Andreas Rudolfsson från Roupez Profile AB, inspirerar till handling genom att berätta hur och varför.

2015

20 februari 2015 på Conditori Nordpolen
Fibreringen av Vara, varför, hur och till vilken nytta för er?
Erik Eriksson, försäljningschef på Svenska Stadsnät, talar om Svenska Stadsnäts utbyggnad av fiber i Vara med omnejd. Varför görs det och varför just nu? Men även lite om den politiska viljan i landet och om hur staten ser på de olika näten som bärare för kommunikationstjänster.

20 mars 2015 på Lumber & Karle
Nytänk och provtänk – Framtidens samverkan mellan skola och näringsliv.
TEAM LAN bestående av Linda Esseholt rektor Alléskolan, Leif Olsson rektor Nästegårdsskolan och Mats Johnsson rektor Lagmansgymnasiet presenterar ett provtänk kring framtidens samarbete mellan skola och näringsliv. Provtänket utgår från de nya styrdokumenten och de nya förutsättningarna i samhället. De vill gärna provtänka tillsammans med alla som kommer till frukostseminariet!

17 april 2015 på Conditori Nordpolen
Tillväxt, tillgänglighet och trivsel!
Vara kommuns stadsarkitekt Linnea Hedin visionerar kring framtidens småstad. FRÅN hur vi kan locka fler människor till Vara, TILL vart de ska parkera. Vilka aspekter är viktiga ur företagarsynpunkt? Välkommen att dela dina tankar i ämnet över en kopp kaffe och en smörgås.

22 maj 2015 på Lumber & Karle
Kan tidiga insatser i förskolan minska framtida social utsatthet?
Pernilla Engqvist-Widegren, Bildningschef på Vara kommun, berättar om kommunens arbetet med tidiga insatser i förskolan. Vara kommun har avsatt  ekonomiska medel för en satsning där flera olika kompetenser tillsammans med förskolans ordinarie personal arbetar med att stödja det främjande och förebyggande arbetet i syfte att leda till förbättrade skolresultat och minska social utsatthet på sikt. En satsning som fått stor uppmärksamhet runt om i landet.

26 juni 2015 på Conditori Nordpolen
Besöknäringen lyfter
Thomas Laurell på Visita, bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen, ger en inblick i besöksnäringens potential för olika delar av landet. Hur ska vi i Vara med omnejd mobilisera för att öka förutsättningarna för att locka fler besökare? Vad krävs inom politik, inom myndighetsutövning, inom näringslivet och samhället i övrigt för att ta vara på den potential som finns inom besöksnäringen?

21 augusti 2015 på Lumber & Karle
Boosta tillväxten!
Sverige behöver fler djärva idéer och fler framgångsrika företag. Inom alla branscher, från tjänsteföretag till snabbväxande högteknologiföretag. Att utveckla sitt företag är en av de viktigaste, men också den tuffaste utmaningen som företagare. Att  växa kan handla om finansiering, rådgivning eller att medverka i utvecklingsprojekt för varor och tjänster. Nina Gillbo, Kontorschef på Almi Företagspartner Väst AB informerar om 2015 års nyheter –bland annat 600 miljoner kronor till innovativa företag och nya tillväxtprogram.

25 september 2015 på Conditori Nordpolen
Kulturen som tillväxtfaktor?
I flera sammanhang talas det om ”kulturen som tillväxtfaktor”. Många framhåller kulturlivets bidrag till ett samhälles tillväxt och utveckling. Mer precist hur detta går till, eller hur man med politiska medel kan stimulera en sådan utveckling, förblir dock ofta oklart. Eva Idmark Andersson, kulturstrateg på Skaraborgs kommunalförbund, berättar om resultaten från projektet Kreativa kraftfält där syftet varit att i Skaraborg tydliggöra den italienske kulturekonomen Pier Luigi Saccos teorier om kulturens nya roll i den postindustriella ekonomin. I undersökningen har man kartlagt ”alla” kulturaktiviteter och ”alla” kulturlokaler i Skaraborg och analyserat hur dessa klustrar sig i olika centrumbildningar, centroider, som definierar Skaraborgs kreativa kraftfält. I dessa centra finner man särskilt gynnsamma miljöer och här skapas särskilt gynnsamma samband mellan kultur och tillväxt.

23 oktober 2015 på Lumber & Karle
Företagarfrukost Deluxe - Öppna dörrarna till innanförskapet!
– Integration och samarbete mellan olika grupper berikar allas vår tillvaro. Att bli sedd, behövd och tagen i anspråk är en nödvändig förutsättning för allt växande, menar Pär Johansson.
Utgångspunkten i den här föreläsningen är att alla behövs, att alla har något att bidra med och att mångfalden berikar oss alla. Men hur går det till i praktiken? Vilka är trösklarna till innanförskapet och vem sitter på lösningen för att bygga broar mellan de som brukar kategoriseras som utanför och de som kategoriseras som innanför. Lyssna på Pär Johansson och hans berättelse om vägen till den stora scenen för Glada Hudikteatern. En väg kantad av mänskliga segrar, goda möten och övervunna svårigheter.

20 november 2015 på Conditori Nordpolen
Hur står det till med det lokala företagsklimatet?
Som traditionen bjuder kommer Kristian Johansson, biträdande regionchef Svenskt Näringsliv, och drar resultaten från årets kommunranking av det lokala företagsklimatet. Vad har skett sedan förra året och hur jobbar vi framåt?

18 december 2015 på Lumber & Karle
Arbetsmarknad i fokus
Helena Sand och Aldin Mesic från Arbetsgivargruppen Lidköping Vara samt Alexandra Norlander Tornberg, Jobbsökare i Skaraborg, presenterar Arbetsförmedlingens service till arbetsgivare samt samarbetet kring Projektet Jobbsökarna med Företagarna. Presentationen omfattar även en arbetsmarknadsprognos och lyfter fram aktuella bristyrken.

 

Tipsa om tema

Önskar du vara med på sändlistan?

Fält som är markerade med en * är obligatoriska!

Är du intresserad av att få utskick beträffande företagsfrukostar eller liknande träffar, vänligen fyll intresseanmälan nedan.