Artikeln publicerades 16 november 2023

Tips för hur du eldar rätt

När kylan är här är det många som börjar elda med ved i bland annat braskaminer. Det finns en del att tänka på.

  • Torr ved. Veden bör ha legat utomhus under tak i minst ett halvår. Ved som tagits in bör användas inom en vecka, annars blir den för torr.
  • Tänd rätt. Lägg ett par större vedträn underst i kaminen och några mindre ovanpå. Korslägg veden luftigt i en fyrkant och placera tändmedel i toppen. När du tänt, låt luckan stå öppen tills elden tagit sig i de översta vedträna. När brasan brinner med klargul låga utan att sota eller imma på luckan eldar du rätt.
  • Tänk på skorstenen. Många eldstäder rymmer mer ved än vad skorstenen tål, kolla vad som står i eldningsinstruktionen för din eldstad. Elda inte mer är 2,5 kilo ved per timme och inte mer än 3-4 timmar. Eldstaden behöver vila lika länge som du eldat innan du börjar igen. Skorstenen måste sotas med jämna mellanrum och det ska göras brandskyddskontroller.
  • Installera brandvarnare. Ha alltid minst en brandvarnare på varje våning. Se till att ha brandsläckare och annan brandutrustning så att du själv kan släcka mindre bränder.

Mer information. Gå in på www.naturvårdsverket.se/vedeldning Länk till annan webbplats. och på www.msb.se Länk till annan webbplats.