Vara kommunarkiv nominerat till ”Årets Arkiv” 2018

Publicerat 16 februari, 2018

Igår blev det klart vilka som är nominerade till ”Årets arkiv” 2018. De tre nominerade är Sveriges geologiska undersökning (SGU), Tekniska verken och Vara kommunarkiv. Vinnaren presenteras på Arkivforum i Stockholm den 14 mars.

Utmärkelsen Årets arkiv delas ut varje år av fackförbundet DIK. Prissumman är
25 000 kronor och i år står Vara kommunarkiv som en av de tre nominerade.
Årets arkiv delas ut på Arkivforum på Rival i Stockholm den 14 mars 2018.

Vara kommunarkivs nominering:

Vara kommunarkiv är landsortsarkivet med ambitioner som ständigt blickar framåt mot nya utmaningar och utvecklingsområden. Arkivet har en stark förankring i kommunen och nya arkivlokaler invigdes 2013.

Arkivet främjar utveckling, hembygd och digitalisering. Arkivet bestod år 2006 enbart av en anställd. Idag har arkivet fem anställda med olika specialistkompetenser. 2009 startade de ett unikt samarbete med kommunens arbetsmarknadsenhet där arkivet får resurser för att digitalisera Varas historia och andra dokument. Bland annat med unika fotografier som bearbetas och arbete med att ta fram historierna bakom dessa. Allt detta har sedan tillgängliggjorts i ett unikt webbarkiv.

Man har många besök på arkivet och arbetar aktivt för att bli en samlingspunkt med möjligheter till forskning och möten. Vara har även ett aktivt samarbete med grannkommunerna där de driver flera IT-projekt tillsammans, exempelvis med ett e-arkiv sedan 2017. Vara har övergått till den processbaserade arkivredovisningen.