Pris till äldreomsorgen för digital nattillsyn

Publicerat 16 mars, 2018

Äldreomsorgen inom Vara kommun fick i veckan ta emot priset ”Årets breddinförande 2018” på Phoniros användardag i Stockholm. Catarina Bergqvist och Christina Strandman från kommunen  var på plats och blev glatt överraskade över att ha vunnit det nyinstiftade priset med motiveringen: ”Genom att ha infört digital nattillsyn för 0,1% av kommuninvånarna placerar sig Vara på topplistan i Sverige”.

– Det var jätteroligt att vi blev  uppmärksammade. Det känns som att vi har lyckats med att få ut informationen om hur det fungerar med nattillsyn via kamera. Våra  fantastiska biståndshandläggare erbjuder detta alternativ istället för manuella besök om man inte vill bli störd men ändå ha tryggheten på natten, säger Catarin Bergqvist.

Det handlar alltså om e-tillsyn, det vill säga digital tillsyn i hemmet med hjälp av kamera. Idag finns 17 installerade kameror hos brukare i Vara kommun. Det hela började som ett projekt hösten 2016 med 5 st kameror. Från augusti 2017 har det  sedan utvecklats i rask takt. Installationen av kameror i hemmet innebär att nattpatrullen via en surfplattaunder en eller flera överenskomna tidsperioder, kan göra tillsyn utan att behöva störa brukaren under natten. En tjänst som tagits emot mycket positivt av de brukare där kamerorna installerats.

Phoniro som delar ut priset är ett företag som arbetar med välfärdsteknologi och e-hälsa.