”Flickan i dörren” – log och vände om

Publicerat 21 maj, 2018

Vart tog alla våra skulpturer vägen? heter projektet som bland annat handlar om ett utbyte av skulpturer mellan våra olika skaraborgskommuner. Projektets mening är att sätta fokus på hur man ser på den offentliga konst man ser dagligdags. Skulpturen ”Flickan i dörren” var tänkt som ett av två verk som Vara skulle låna ut över sommaren inom ramen för projektet. När hon kom tillbaka skulle en ny plats stå beredd för henne och kommunen har bett om tips på bra placeringar. Men dessvärre kommer hon inte att åka iväg och inte heller att byta plats – ”Flickan i dörren” har gått sönder och går inte att laga.

Skulpturen Flickan i dörren, av Solveig Pripp, skulle i sommar åkt på sommarlov till Götene kommun. Meningen var att hon skulle stå och se ut över nejden vid Utsikten på Kinnekulle med samma försiktiga nyfikenhet som hon haft i Vara sedan 1984, då hon kom på plats utanför Torsgårdsskolan. Tanken var att skulpturen skulle renoverats och fått en ny sockel. Men när hon lyftes ner från sin gamla sockel gick hon i flera bitar. Orsaken är ett materialfel. Järn har blandats i bronsmassan vid gjutning och järn rostar så bronsskulpturen har alltså rostat sönder.

– Vi kommer att ta in kostnadsförslag på vad en ny gjutning skulle kosta, säger gata/parkchef Mikael Jönsson, som har ansvar för den offentliga konsten. Vi måste börja om med ny gjutform av den gamla skulpturen och fräsch brons utan inblandning av andra material.

– ”Flickan i dörren” är en fin skulptur, säger kulturstrateg Gunlög Thorstensson. Det vore roligt om vi kunde återskapa henne och få henne på en plats där många har chans att hälsa på henne. Det är hon värd!