Vara kommun firar Europaveckan 2018

Publicerat 4 maj, 2018

Vecka 19 är det dags för Europaveckan och Vara kommun uppmärksammar såklart det.

Fokus för firandet är Europaåret för kulturarv. Europaåret är ett EU-initiativ för att betona kulturarvets betydelse för den kulturella mångfalden.

Så här firar Vara kommun Europaveckan
Europaveckan kommer att firas på flera platser i kommunen:

  • På biblioteket i Vara kommer Martin Ragnar, forskare, författare, ledamot i kålrotsakademin med mera, att hålla en föreläsning kring frågan ”Finns det svensk mat?”. Föreläsningen hålls tisdag 8 maj klockan 17.30 på Vara bibliotek. Föreläsningen är gratis, men antalet platser är begränsade. Därför hämtar du din biljett på Vara bibliotek 0512-312 20.
  • På biblioteket kommer det dessutom att finnas ett bokbord med böcker på tema Europaveckan.
  • I skolmatsalarna kommer det att servera mat gjorda på kända smaker och råvaror i vårt närområde. Potatisen kommer dessutom att spela en central roll då eleverna kommer att djupdyka i dess historia.
  • På Kvänumsgården och Tornumsgården kommer de boende att få mat och fika från fem olika europeiska länder och tillsammans med personalen kommer de att prata om ländernas olika kulturer. På Tornumsgården kommer det dessutom utställningen Hungry Planet att visas. En fotoutställning med bilder på familjer runt om i världen där deras matkonsumtion under en vecka visas.

Vad är Europaveckan?
Den 9 maj 1950 anses vara den dag då den europeiska integrationen inleddes. Frankrikes utrikesminister Robert Schuman presenterade då ett förslag om att skapa en kol- och stålgemenskap i Europa. Detta för att ställa vapentillverkningens viktigaste råvaror under överstatlig kontroll.

Till minne av Schumans 9 maj-deklaration beslutade EU:s stats- och regeringschefer vid toppmötet i Milano 1985 att den 9 maj skulle utses till Europadagen. Den firas sedan 1986 varje år i hela Europa med olika evenemang som betonar samarbetet mellan Europas folk.

Initiativet till en Europavecka i Sverige togs inför 50-årsjubileet av 9 maj år 2000. Syftet med projektet Europaveckan är att uppmärksamma Europadagen och att framhäva kulturell mångfald och rikedom i Europa.