Årets stipendiater och pristagare

Publicerat 8 juni, 2018

På nationaldagsfirandet i Vedum uppmärksammades årets stipendiater och pristagare. Stort grattis säger vi!

Årets Varabo Britta Svensson.

Kulturstipendium
Vara kommuns kulturstipendium delas ut för att möjliggöra utveckling och vidareutbildning inom idrott/friluftsliv respektive konstnärskap eller för att uppmuntra ungdomar till fortsatt engagemang och verksamhet.
Kulturstipendium inriktning konstnärskap 2018: Sofia Lundbäck, född och uppvuxen i Kvänum.
Kulturstipendium inriktning idrott/friluftsliv 2018: Elvira Larsson, Arentorp.

Kulturpriset
Kulturpriset delas ut som belöning till en eller flera personer som utfört en betydelsefull insats inom kulturlivet. Pristagare utses av bildningsnämnden i samråd med Sparbanken Skaraborg.
Kulturpristagare 2018: Ann Taubermann och Jonas Eriksson, ledare för gruppen Stjärnskott.

Årets nytänkare
Årets nytänkare delas ut som utmärkelse till en lokal utvecklingsgrupp eller intresseförening som arbetat innovativt med bygdens utveckling under året.
Årets nytänkare 2018: Larvs FK

Folkhälsopriset
Folkhälsorådet i Vara delar årligen ut ett folkhälsopris med avsikt att uppmuntra personer, föreningar, företag och andra lokala aktörer som arbetar med att öka hälsan hos invånarna i Vara kommun.
Folkhälsopriset 2018: Varaslättens Buggare

Årets Varabo 2018: Brita Svensson
Nominering: När flyktingungdomar från Afghanistan anlände till kommunen visade sig delar av det lokala civilsamhället i Vara från sin bästa sida. Många har kavlat upp ärmarna och visat prov på humanism, omtanke och förmåga till praktiskt och effektivt integrationsarbete på lokal nivå.
I centrum har en 73-årig före detta lärarinna med stort hjärta och outtröttligt engagemang stått. När ungdomarna behövde hjälp i skolan lyckades hon engagera flera av sina före detta kollegor till läxhjälp.
När de riskerade att flyttas till Migrationsverkets förläggningar öppnade hon inte bara sitt eget hem för tre ungdomar. Hon bidrog även till att engagera ett antal andra familjehem. När avgörande beslut skulle tas i fullmäktige fanns hon på plats för att diskutera och informera politiker. Årets Varabo har visat att engagemang och omtanke om andra kan göra skillnad.

Stipendiat Sofia Lundbäck Stipendiat Elvira Larsson Kulturpristagarna Jonas o Ann Hasse Lundmark Larvs FK Folkhälsopriset Varaslättens buggare