Valet 2018 – förtidsröstning mm

Publicerat 20 augusti, 2018

Söndagen den 9 september är det val i Sverige, och redan den 22 augusti drar förtidsröstningen igång. I Vara kommun finns det möjlighet att förtidrösta på biblioteken, med följande öppettider:

22 augusti – 8 september

 VaraKvänumVedumLevene
Måndag11-1810-12, 13-1514-18-
Tisdag11-18--14-17:30
Onsdag11-1614-1810-12, 13-15-
Torsdag11-18---
Fredag11-1610-12, 13-1510-12, 13-15-
Lördag10-13---

Man kan även förtidrösta på följande platser och tider:
Tråvad: Föreningshuset 28 augusti och 5 september, kl. 16-18
Jung:     Bygdegården 27 augusti och 4 september, kl. 16-18
Vara:     Kommunhuset 26 augusti och 2 september, kl. 10-12 samt 9 september kl. 8-20

Kom ihåg att ta med ditt röstkort samt legitimation!

Röstkortet får du i brevlådan cirka tre veckor före valdagen. Ifall du behöver beställa ett nytt röstkort kan du göra detta via kommunens expedition, alternativt biblioteken under den tid förtidsröstningen pågår.

Röstning via bud eller ambulerande röstmottagare

För den som på grund av exempelvis ålder eller sjukdom inte kan ta sig till vallokalen finns det möjlighet att rösta via bud eller ambulerande röstmottagare. Bud kan vara nära anhörig, vårdare, lantbrevbärare eller häktespersonal. Det krävs särskilt material för att rösta med bud. I materialet finns instruktioner om hur budröstningen går till. Materialet kan beställas från kommunen eller Valmyndigheten eller hämtas på förtidsröstningslokalerna.

Kommunen erbjuder också ambulerande röstmottagare, som kommer hem till dig och hjälper till med röstningen. Detta fungerar på samma sätt som att rösta i förtidsröstlokal. Du kan beställa ambulerande röstmottagare från den 22/8 genom att kontakta valnämnden. Notera att de ambulerande röstmottagarna inte kommer att åka ut direkt vid beställning, utan vi återkommer om en tid.

Du kontaktar valnämnden på nummer 0512-31317, alternativt val@vara.se

Telefonnumret till kommunen och telefonnumret till Länsstyrelsen har bytt plats på röstkortet

Under perioden 16-22 augusti skickade Valmyndigheten ut röstkort till alla som har rösträtt i valet den 9 september. Dessvärre har telefonnumret till kommunen och telefonnumret till Länsstyrelsen bytt plats på röstkortet. Valmyndigheten beklagar detta och jobbar nu tillsammans med Länsstyrelserna och kommunerna för att informera om vilket nummer som gäller för vilka frågor.

De telefonnummer som anges på röstkortet är korrekta, men de står på fel plats. Telefonnumret som anges till kommunen längst ned till vänster på röstkortet är telefonnumret till länsstyrelsen. Telefonnumret som anges till höger i rutan med rubriken ”Om uppgifterna på röstkortet inte stämmer” är numret till kommunen.

Detta gäller:
• Har du frågor som rör röstning i din kommun ska du ringa din kommun. Du kontaktar valnämnden i Vara kommun på 0512-31317, alternativt val@vara.se
• Om du upptäcker att dina uppgifter på röstkortet inte stämmer ska du ringa till Länsstyrelsen för att begära rättelse i röstlängden. Detta ska du göra senast den 28 augusti. Numret till Länsstyrelsen Västra Götalands län är 010-224 40 00.
• Har du allmänna frågor om valet och det svenska valsystemet kan du vända dig till Valmyndigheten på telefon 020-825 825.

Tryckfelet har ingen betydelse för väljarens rösträtt och röstkortet går att använda som vanligt.