Byte av gatubelysning

Publicerat 1 februari, 2019

Kommunen har beslutat att byta ut samtlig kommunal gatubelysning till LED, som ersättning för den äldre gulaktiga gatubelysningen. I och med bytet blir ljuset bättre, elförbrukningen minskar och därmed elräkningarna, samt de nya armaturerna är mycket driftsäkrare (felrapporter om släckta stolpar förväntas minska väldigt mycket).

Utbytet kommer ske i steg, där armaturerna med de äldsta (och sämsta) lamporna/ljuskällorna byts först. Äldst är ljuskällorna inom Vara Energis område (Arentorp, Helås, Håkantorp, Stora Levene och Vara). Bytet av dessa armaturer är planerat till att vara klart före semestern 2019.
Men, här vädjar vi om er förståelse; i och med att armaturerna snart skall bytas ut, kommer underhållet av dessa att läggas på ett minimum. Endast trasig belysning kommer åtgärdas om den bedöms utgöra en akut elsäkerhets- eller trafikfara. Vi hoppas att ni delar kommunens uppfattning om att det är klokare att använda era skattepengar till nya armaturer, istället för att åtgärda ljuskällor som kommer skrotas någon månad senare.

När ovan nämnda orter är avklarade, står Vedum näst på tur under hösten 2019. Kvänum Energis område (Jung, Öttum, Kvänum, Tråvad, Larv och Emtunga) har de fräschaste ljuskällorna. Dessa armaturer är planerade att bytas 2020.

Tumleberg och Fåglavik är inte bortglömda, utan kommer att bytas i ett tidigt skede.