Körverket Hjässan är kal till Vara

Publicerat 11 mars, 2019

I det nyskrivna dokumentärkörverket Hjässan är kal sjunger män ut om det viktiga i livet.

I slutet av februari hade körprojektet urpremiär på Åbergs plåt Tidaholm, följt av en konsert på Lindströms plåt i Skövde. På söndag den 17 mars är det dags för konsert i Vara, på Hüllert maskin.

Hjässan är kal består av ett dokumentärkörverk, en bok och en vandringsutställning. Underlaget till dokumentärkörverket är tjugo djupintervjuer som Annica Carlsson Bergdahl har gjort med män mellan 50 och 73 år. Majoriteten av männen är från Skaraborg, fyra av dem från Gotland. Utifrån intervjuerna har författaren Lina Ekdahl skrivit sångtexter som tonsatts av kompositören Paula af Malmborg Ward. Volvo Skövde manskör framför verket tillsammans med tio professionella sångare. Musiker på scen är Johannes Bergion på cello och Bengt Olausson på dragspel. Körledare är Elisabeth Backhaus.

De intervjuade männen har fotograferats av fotograf Elisabeth Ohlson Wallin. Ohöljda och innerliga porträtt som är långt från den stereotypa bild av män som ofta syns i media. Utställningen är formgiven av Milena Karlsson och består av fotografier av män, sångtexterna ur körverket och citat från intervjuerna. Konstnären Saba Bereket Persson har till utställningen skapat ett unikt verk; ADAM.
Utställningen finns att se i utställningshallen på Vara bibliotek 29 mars – 17 april.

Vernissage fredag 29 mars. kl 15
Invigning fredag 29 mars kl 17, föredrag med Bosse Bildoktorn ”Män, bilar & livets mening”

Läs mer på www.rotproduktion.se/hjassan-ar-kal

Hjässan är kal är ett samarbetsprojekt mellan Rot produktion och Körcentrum Väst/Kultur i Väst. Det görs med stöd av Skaraborgs kommunalförbund, Västra Götalands Regionens kulturnämnd, Sensus, Skövde kommun, Vara kommun och Tidaholms kommun. Tack till Åbergs plåt, Lindströms bil och Hüllert maskin.

Bild: Elisabeth Ohlson Wallin