Hummel – läsfrämjandeprojekt

Publicerat 15 april, 2019

På världsbokdagen den 23 april är det boksläpp av boken Hummel som utspelar sig i och kring Vara. Denna bok är en helt ny del i serien Kiras och Luppes Bestiarium som utgår från Skaraborgs kulturarvsmiljöer.

Barnboksserien Kiras och Luppes Bestiarium (KLUB) är ett delprojekt inom Kulturarv och spelteknologi i Skaraborg (KASTiS), en samverkans- och kunskapsplattform finansierad av Skaraborgs kommunalförbund, Högskolan i Skövde och ett antal kommuner i Skaraborg.

I KLUB studeras hur den moderna barnboken med stöd av spelteknologi kan användas dels för att skapa nya berättelser som knyter samman kulturarvsmiljöer med lokala sägner och sagoväsen, dels hur dessa ingredienser kan användas i läsfrämjande syfte.

Läsfrämjandeprojekt
Hummel, som är skriven av Johan Axdorph och illustrerad av Tess Johansson är en del av ett läsfrämjandeprojekt som Vara folkbibliotek driver under våren som riktar sig till årskurs 3. Alla elever i årskurs 3 kommer att få varsin bok och alla åk 3 klasser blir inbjudna antingen till boksläppet på biblioteket i Vara den 23 april, eller får möjlighet till uppsökande klassbesök. På dessa besök medverkar etnologen Christina Ström som kommer att berätta om sägner och väsen från förr. Läsfrämjandeprojektet har fått stöd av Västra Götalands regionens kulturnämnd.

Boken Hummel är den 15:e boken i serien och från och med 23 april finns alla böckerna att låna på biblioteken i Vara.