EU-utställning på biblioteken

Publicerat 6 maj, 2019

Vecka 19 är det Europaveckan och på biblioteken uppmärksammas detta med en utställning om EU.

Vad är Europaveckan?
Den 9 maj 1950 anses vara den dag då den europeiska integrationen inleddes. Frankrikes utrikesminister Robert Schuman presenterade då ett förslag om att skapa en kol- och stålgemenskap i Europa. Detta för att ställa vapentillverkningens viktigaste råvaror under överstatlig kontroll.

Till minne av Schumans 9 maj-deklaration beslutade EU:s stats- och regeringschefer vid toppmötet i Milano 1985 att den 9 maj skulle utses till Europadagen. Den firas sedan 1986 varje år i hela Europa med olika evenemang som betonar samarbetet mellan Europas folk.

Initiativet till en Europavecka i Sverige togs inför 50-årsjubileet av 9 maj år 2000. Syftet med projektet Europaveckan är att uppmärksamma Europadagen och att framhäva kulturell mångfald och rikedom i Europa.

Vill du hitta mer information om EU på nätet? Gå in på eu.riksdagen.se

Utställningen finns att se på samtliga bibliotek i kommunen under v 19.
Vara bibliotek måndag 6 maj- lördag 11 maj.
Kvänums bibliotek, måndag 6 maj, onsdag 8 maj & fredag 10 maj
Levene bibliotek tisdag 7 maj
Vedums bibliotek, måndag 6 maj, onsdag 8 maj & fredag 10 maj

Välkomna!