Svenskt kött för alla kommunens verksamheter

Publicerat 19 december, 2019

Vara kommun har tecknat nya avtal för inköp av kött, fågel, chark och fisk. Höga krav har ställts på djurskydd och hållbar produktion. Alla kött-, fågel- och charkprodukter är svenska och köps in från välkända producenter. Fisken ska vara MSC-märkt.

I den nya upphandlingen har höga krav ställts på djurskydd och hållbar produktion. Enligt kommunens riktlinjer är målet att i möjligaste mån köpa svenska råvaror med fokus på lokala livsmedelsproducenter.

Välkända svenska produkter

Upphandlingen omfattar 204 olika produkter. Avtalet innehåller en rad välkända svenska och lokala producenter. Nu kan kommunens kökspersonal köpa in råvaror från bland annat Scan, Lithells, Dafgårds, Erikssons chark i Nossebro, Kronfågel, Guldfågeln, Ingelsta kalkon, Abba Sea Food, Feldts fisk & skaldjur i Smögen, Felix, Findus, Gudruns och Skövde slakteri.

Lokala produkter

Inför upphandlingen av kött, fågel och chark var ambitionen att i ännu större grad kunna använda lokala produkter i matlagningen. Lokala producenter i Skaraborg bjöds in till ett möte om upphand­lingen. Trots stort intresse kunde upphandlingen inte slutföras. Bland annat gick företaget, som skulle agera grossist och distributör, i konkurs.

Upphandling för cirka 20 miljoner kronor per år

Upphandlingen har genomförts tillsammans med Falköping, Skara och Götene kommuner. Anki Torstensson har ingått i ett team av kostchefer som arbetat med att ta fram ett underlag för upphandling­en. I några fall har expertis från Västra Götalands län använts. Avtalen gäller i två år, med möjlighet till förlängning i två år.