Malte är en av kommunens vintercyklister

Publicerat 3 februari, 2020

Vara kommun är en del av det Västra Götalands-gemensamma projektet Vintercyklist, som syftar till att få fler att välja cykeln som transportmedel även på vintern.

Kommuninvånare hade möjlighet att anmäla sig till projektet och de som blev antagna har fått dubbdäck inklusive däckbyte. I gengäld åtar de sig att cykla till och från jobb eller skola tre dagar i veckan under projektperioden. Varannan vecka ska de även rapportera in till kommunen hur vinterväghållningen varit.

En av de runt 20 personerna som deltar i Vara kommun är Malte Fimmerstad, som är 14 år och bor utanför Vara. Sedan projektet drog igång har han cyklat i princip varje dag, oavsett väder. Än så länge har det gått bra.

– Jag cyklar nästan varje dag, det är kanske två dagar sen i julas som jag har fått skjuts. Det är 6 kilometer till skolan, så det är en bit. Det tar ungefär en kvart-tjugo minuter att cykla. Att åka bil tar kanske 10-12 minuter så det är inte jättestor skillnad, berättar Malte.

Varför ville du vara med i det här projektet?

– Det var väl mest för att jag har möjlighet att cykla och att det går även på vintern. Man väljer ofta bort att cykla på vintern om man kan åka bil, men nu när jag har vinterdäck vågar jag cykla oftare. Det är också smidigare att cykla, man behöver inte vänta på någon buss eller så och slipper åka långa omvägar.

Vad vill du säga till de som tror att man inte kan cykla på vintern?

– Det går! Det är faktiskt möjligt. Det kanske inte alltid är en bra idé men har man rätt utrustning så går det.

Projektet Vintercyklist 2020 pågår till den 31 mars.