KLUB – Sagolandet Skaraborg

Publicerat 26 juni, 2020

Missa inte barnböckerna om Kira och Luppe som utspelar sig runtom i Skaraborg, med förtrollade varelser från sagornas värld. Lyssna på de spännande böckerna som är dramatiserade av Mediapoolen. Perfekt höstlyssning för hela familjen. Det går också att följa med i boken och titta på bilderna medan du lyssnar. Böckerna hittar du på KLUB Mediapoolen.

En illustrerad karta över Skaraborg utmärkt med sagoväsen och länkar till alla berättelser i KLUBserien.

Under höstlovet och fram till den 15 november kan du hitta KLUB-skyltar försedda med QR-koder på 14 familjevänliga platser runt om i Skaraborg. Genom att scanna koderna med din telefon får du upp ljudboken som är kopplad till respektive kommun. Åk runt i Skaraborg, upptäck de olika platserna och samla ihop ditt alldeles egna ljudboksbibliotek. KLUB – ett äventyr för hela familjen.

Kira och Luppes Bestiarium KLUB

De här böckerna handlar om när ett bestiarium föll i orätta händer. Ett bestiarium är en gammal bok som handlar om ”bestar”, både vanliga djur och sagoväsen. För länge sedan trodde människorna att sådana väsen fanns på riktigt – och i de här berättelserna är det så. En trollkung klär ut sig till cirkusdirektör och kidnappar sagoväsen för att kunna visa upp dem. Följ med på en dramatiserad resa med våra två hjältar: vampyren Kira och hamnskiftaren Luppe, som fått uppdraget att rädda de sagoväsen som kidnappats runtom i vår närhet.

Första boken utspelas i Skara där bestiariet just har blivit stulet från forskaren Lovis. Övriga böcker i bokserien är fristående.

KLUB Vara – Hummel


Illustration: Tess Johansson
Berättelsen som utspelar sig i Vara kommun tar oss med till bland annat Jättegrytan i Eling och Humlaberget i Skarstad där vi får möta trollsmeden Hummel som älskar gåtor och har en eldsprutande drake. Lyssna på den spännande berättelsen med tillhörande bildspel på https://mediapoolen.se/klubvara/

Författare Johan Axdorph. Illustratör Tess Johansson
Utgivare: Lokrantz förlag
Dramatisering och E-böcker: Mediapoolen
Projektägare: Högskolan i Skövde

Samla ett eget bestiarium!

Till böckerna om Kira och Luppe hör också appen KLUB Bestiarium – gratis på App Store eller Google Play. Med den kan du samla sagoväsen genom att skanna de stora bokstavsfigurerna som finns i boken.

KLUB Skaraborg

På Mediapoolens hemsida kan du läsa ännu mer om Kira & Luppes spännande äventyr och lyssna på och läsa alla böcker i serien! https://mediapoolen.se/klub/
Trollforskaren – Skara
Jättinnan – Falköping
Näcken – Tibro
Lyktgubbarna – Skövde
Kåffan – Mariestad
Lindormen – Tidan
Skogsfrun – Hova
Karamellkokerskan – Hjo
Alva – Tidaholm
Vätterjungfrun – Karlsborg
Petrus – Töreboda
Lillebror – Götene
Gäddfrun – Grästorp
Kajsa – Lidköping
Hummel – Vara
En illustrerad karta över Skaraborg har tagits fram, utmärkt med sagoväsen och länkar till alla berättelser. Karta Sagolandet Skaraborg

Utställning Sagolandet Skaraborg

Utställningen Sagolandet Skaraborg, som är baserad på böckerna om Kira och Luppe, visades på Skövde Stadsmuseum i somras. Under våren 2021 kommer utställningen till biblioteket i Vara!

Projektet KLUB och KASTIS

Barnboksserien Kiras och Luppes Bestiarium (KLUB) är ett delprojekt inom Kulturarv och spelteknologi i Skaraborg (KASTiS), som är en samverkans- och kunskapsplattform finansierad av Skaraborgs kommunalförbund, Högskolan i Skövde och ett antal kommuner i Skaraborg.

I KLUB studeras hur den moderna barnboken med stöd av spelteknologi kan användas dels för att skapa nya berättelser som knyter samman kulturarvsmiljöer med lokala sägner och sagoväsen, dels hur detta kan användas i läsfrämjande syfte.

Du hittar mer information om projekten under respektive länk, https://www.his.se/klub/ och https://www.his.se/kastis/