Dags att välja avfallsabonnemang!

Publicerat 12 oktober, 2020

Den 1 januari 2021 inför vi ett system för matavfallsinsamling som en del av en grönare avfallshantering. Var med och bidra till att Vara blir en mer hållbar kommun!

Matrester i matavfallspåse

Möjligheten att sortera ut matavfall innebär att alla hushåll, företag och fastighetsägare behöver välja vilket avfallsabonnemang de önskar senast den 1 november. Information kommer att skickas hem till alla berörda under vecka 42-43.

Allt om matavfallsinsamlingen.

Gör ditt val av abonnemang här!

Varför matavfallsinsamling?

Maten som slängs står för nästan halva vikten i en soppåse från ett vanligt hushåll. Genom att sortera ut och samla in matresterna, kan de omvandlas till biogas och biogödsel istället för att eldas upp. Då bidrar du till att bilar kan köras på miljövänligt bränsle och att våra åkrar kan tillföras hållbar näring.

Bra för miljön och plånboken

Det ska löna sig att göra en insats för miljön, därför är matavfallsabonnemanget det billigaste abonnemangsalternativet. Genom att sortera ut matavfallet och förpackningar finns det även möjlighet att minska storlek på kärlet för restavfall och/eller välja längre hämtningsintervall. På så sätt kan ni spara pengar samtidigt som ni gör en insats för miljön!