Hållbarhetsfestivalen 19-25 oktober 2020

Publicerat 19 oktober, 2020

Den 19-25 oktober pågår Hållbarhetsfestivalen i hela Västra Götaland. Temat för i år är biologisk mångfald.

Vara kommun deltar med ett flertal programpunkter som arrangeras på Vara bibliotek. Välkommen!

Program

Utställningar

 • 19 oktober-14 november
  Utställning och hållbarhetsspel: Här finns liv
  Utställningen vill inspirera, lyfta och levandegöra det engagerade arbete som pågår för att stärka en hållbar samhällsutveckling. Dessutom kan du ladda ner en app och spela hållbarhetsspel!
 • 19-24 oktober
  Pyssel och tipspromenad: Sopsamlarmonster
  Lär er mer om återvinning med hjälp av barnens favoritfigurer Sopsamlarna! Kom till biblioteket för att pyssla, skapa och testa dina kunskaper i källsortering. Sopsamlarmonstren är framtagna av Hässleholm Miljö.
 • 19-24 oktober
  Utställning: Naturvärden i Vara
 • 19-24 oktober
  Utställning: Matavfallsinsamling – så funkar det

Föreläsningar

 • 20 oktober kl. 17.30-18.30
  Föreläsning: Med solen som drivkraft
  En föreläsning om hur du kan agera hållbart med solceller och eldriven transport. Christer Broberg informerar och svarar på frågor kring förutsättningar för ekonomiska bidrag för installation av laddstolpar för elbil och solceller. Föreläsningen är upplagd så att det finns utrymme för diskussion och rådgivning efteråt.
 • 22 oktober kl. 17.30-18.30
  Föreläsning: Så odlar du enkelt med hjälp av permakultur
  Välkommen på en inspirerande föreläsning om hur du med hjälp av permakulturens smarta och enkla arbetsmetoder kan odla både i stor och liten skala. Jens Nordholm är en mångfasetterad odlingsfantast med ett brinnande intresse för hållbarhet. Under den här föreläsningen vill han inspirera och motivera till en mer hållbar livsstil med permakultur och biodynamisk odling i fokus.
  Permakultur är ett designverktyg och sätt att förhålla sig till sin omvärld. Det används inom allt från trädgårdsplanering till företagsstrukturer och bygger på att skapa hållbara relationer som stärker och gynnar både individen och planeten i stort.
  Föreläsningen presenteras av Studiefrämjandet och Leader Nordvästra Skaraborg och är en del av Leaderprojektet Lokala Miljölösningar, som syftar till att främja lokala samarbeten för en bättre miljö. Maria Kronwall, projektledare på Leader Nordvästra Skaraborg, gästar samma kväll och berättar om projektet och hur du kan ta del av det.
 • 24 oktober kl. 11.30-12.30
  Föreläsning: Klimatsmart livsstil – hur ställer vi om?
  Vill du lära dig mer om vad som påverkar vårt klimat och hur du kan leva mer klimatsmart i vardagen? Energirådgivarna håller en inspirerande lunchföreläsning med fokus på smarta och enkla knep i vardagen för ett mer hållbart familjeliv. Föreläsningen är upplagd så att det finns utrymme för diskussion och rådgivning efteråt. De hjälper dig mäta din klimatpåverkan och få konkreta tips på hur du minskar den.
  Vi bjuder på lunchmacka och dryck efter föreläsningen!

För alla föreläsningar gäller drop in i mån av plats, men du kan föranmäla dig till Vara bibliotek på tel: 0512- 312 20 eller e-post: biblioteken@vara.se

Hållbarhetsfestivalen Västra Götaland arrangeras av Studiefrämjandet Göteborg Sjuhärad.

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska smittspridningen av covid-19.