Fortsatt fokus för Ung Omsorg

Publicerat 21 december, 2020

På grund av den rådande pandemin drog projektet Ung Omsorg tidigare i år igång distansverksamhet. Det innebar att teamet, istället för att träffa de äldre fysiskt, fokuserade på att skapa saker till de äldre, till exempel påskhälsningar och att skriva brev.

Bilden föreställer hälsningar som projktet Ung Omsorg gjort.

– Ung Omsorg bygger ju på att skapa meningsfulla möten mellan unga och äldre i kommunen och att finnas där som en möjlighet för unga att komma ut i arbetslivet. I en tid då de äldre också blev allt mer isolerade med besöksförbud för anhöriga, och våra unga i samhället var i allt större behov av att få mötas och skapa meningsfullhet i sin vardag, kändes det viktigt att hålla igång Ung Omsorg på sätt som fortfarande var möjliga, säger Fanny Nell, verksamhetsledare på Ung Omsorg.

Sedan april har teamen i Vara fortsatt arbetet med dessa distanshälsningar. Under vår och sommar i samband med det nationella besöksförbudet lade teamen extra fokus på att också kunna möta de äldre på långa avstånd genom att till exempel sjunga utanför boendet eller plantera på innergården. De har pysslat och förberett inför midsommarfiranden utanför äldreboendena, gjort tipsrundor och skapat frågesporter till de äldre, hållit sittgympa utanför balkongerna och så vidare.

– Vi förberedde under hösten för att komma tillbaka in på boendena, där vi i samråd med kommunen och nationellt med medicinskt ansvariga sjuksköterskor tagit fram smittsäkra rutiner för våra ungdomar att kunna vistas inne på boendet igen. Det kan handla om att ha visir, tydlig handhygien och nära samarbete med personalen för hjälp mot de äldre för att möjliggöra att kunna ses mer fysiskt. Detta förbereder vi oss för när smittspridningen i samhället minskar och möjligheterna för att återgå igen öppnas upp på nytt. Tills dess håller vi ut och fortsätter skapa meningsfulla möten mellan de unga och äldre i kommunen, i hopp om att de snart ska kunna ses mer fysiskt igen, säger Fanny Nell.