Lägesrapport vecka 53

Publicerat 30 december, 2020

Så var det dags för årets sista lägesrapportering. Under föregående vecka rapporterades 16 nya fall i Vara kommun. Det innebär att det är en fortsatt ökning av antalet fall, vilket är en trend vi gemensamt måste hjälpas åt att vända nedåt!

Kommunhuset i Vara

Som ni troligen redan hört på nyheterna har nu de första vaccindoserna mot Covid-19 getts i Sverige. I kommunen står vi redo att påbörja vaccinering från nästa vecka, under förutsättning att vi får doser till oss till dess.

Julhelgen har flutit på förhållandevis väl i våra öppna verksamheter och personal har funnits på plats för att skapa julstämning. Tyvärr har smitta kommit in på boenden i Vara bland personal och brukare, och Covidenheten på Rondellen har därför öppnats upp igen.

Vi arbetar nu för att nyårshelgen ska flyta på så bra som möjligt och säkra personalförsörjning överallt. Vi uppmanar er alla därför att tänka till en extra gång på alla de som arbetar inom vård och omsorg under pandemin. Med det i åtanke se till att avstå från stora fester, fortsätt håll avstånd och umgås enbart med de i din närmaste krets som du träffar dagligen.

Det är framförallt viktigt att inte utsätta vården för mer påfrestning än nödvändigt. Varje år skadas knappt 100 personer av fyrverkerier, så allvarligt att de måste uppsöka sjukvården. Nyårshelgen är den helg där flest skador sker. Om du måste skjuta nyårsfyrverkerier, läs in dig på MSBs information om de föreskrifter som gäller för hantering av fyrverkerier.

Föregående vecka gick vi ut med att biblioteken håller fortsatt stängt till den 24 januari. Vi har i efterhand insett att detta kan missuppfattas eftersom en del av verksamheten fortfarande hålls igång. Biblioteken har fortfarande personal på plats för att hjälpa medborgare med boklån, men eftersom bibliotekslokalerna hålls stängda kan lån göras via telefon eller e-post där bokutlämning sen sker utanför dörren. Personal finns också tillgänglig för att guida er i de digitala tjänster som finns (ljudböcker, e-böcker, tidningar och tidskrifter).

Telefontiderna till biblioteken är enligt följande:

Vara (0512-31220
Måndag och torsdag 9-18
Tisdag, onsdag och fredag 9-16

Vedum (0512-31655)
Måndag kl 13-18

Kvänum (0512-31650)
Onsdag kl. 13-18

Avslutningsvis vill vi informera er om att det traditionella nyårsfirandet i badhusparken i Vara kommer att ställas in. Istället blir det en specialkomponerad nyårsfilm som kan ses hemifrån! På kommunens hemsida hittar du en länk till filmen. Med det passar vi på att önska er alla ett riktigt GOTT NYTT ÅR!

Vänliga hälsningar

Anna Cederqvist                       Lars Gezelius
Kommundirektör                     Kommunstyrelsens ordförande