Lägesrapport vecka 52

Publicerat 23 december, 2020

Julen närmar sig med stormsteg och imorgon stundar julafton. I Västra Götalandsregionen fortsätter dessvärre smittan att öka och sedan föregående vecka var det en total ökning om 21% (över 8233 nya fall denna vecka). I Vara kommun (geografiska enheten)  rapporterades 16 nya fall för vecka 51.

Kommunhuset i Vara

Kommunen har högsta prioritet på att minska smittspridningen utifrån de nya nationella restriktionerna och vi uppmanas av regeringen att all verksamhet som inte är nödvändigt omedelbart ska stängas ner till och med den 24 januari.

Lagmansgymnasiet kommer att fortsätta med fjärrundervisning utifrån de nya restriktionerna. Fjärrundervisning kommer att pågå i allafall till den 24 januari 2021 och förvaltningen följer löpande nya direktiv från regeringen. Bibliotek och badhus kommer fortsätta hålla stängt till den 24 januari 2021 och detsamma gäller fritidsgårdar. I veckan fattades även beslut om att vi stänger de kommunalt ägda idrottshallarna för allmänhet/föreningar, till åtminstone den 24 januari 2021.

Sedan en tid tillbaka avråds också anhöriga att besöka kommunens särskilda boenden och bostäder med särskild service. Mot bakgrund av hur smittoläget ser ut i hela regionen och att julhelgerna närmar sig skickar vi därför på nytt ut denna uppmaning. Om det kommer in smitta på ett boende förstör vi möjligheten för alla att kunna umgås och ha en fin gemenskap på boendet nu i juletider! Ur ett smittspridningsperspektiv är det därför bäst att avstå från besök helt och hållet och istället hitta andra sätt att umgås. Vid varje nytt möte uppstår en risk för smittspridning. På alla boenden finns personal på plats som kommer att ordna med trevlig julstämning, aktiviteter och gemenskap för de som bor där.

För det fall någon anhörig beslutar att brukare ska fira högtidsdagar hemma hos den anhöriga har särskilda rutiner införts för när brukaren kommer tillbaka till boendet (under perioden 16 december 2020 till den 31 januari 2021). Den innebär att brukaren kommer att:
– Vara i karantän när hen kommer tillbaka till boendet
– På den femte dagen provtas för covid-19 och vara i karantän till provsvar kommit.
– Om provsvaret är negativt bryts karantänen och brukaren är i stället i försiktighetskarantän, vilket innebär att hen får äta alla sina måltider i sin bostad och vara där så mycket som möjligt tills 14 dagar gått från att hen kommit tillbaka till boendet. Man kan vistas i allmänna utrymmen om man inte utsätter andra medboende för eventuell smitta.

Ytterligare information finns att läsa på kommunens hemsida: Vädjan om att undvika besök på våra boenden — Vara kommun

Mot bakgrund av ovanstående vill vi önska er alla en fin jul och nyårshelg och vi hoppas att ingen av er missat Folkhälsomyndighetens råd gällande smittsäkert julfirande: Till Folkhälsomyndighetens information

Fortsätt ta hand om er och glöm inte; Ju bättre vi är på att hålla avstånd idag desto snabbare kan vi bromsa smittspridningen och skapa förutsättningar för träffas och umgås som vanligt igen.

God Jul!

Anna Cederqvist              Lars Gezelius
Kommundirektör           Kommunstyrelsens ordförande