Nu börjar Vara kommun vaccinera

Publicerat 5 januari, 2021

Under tisdagen började Vara kommun vaccineringen mot covid-19. Först ut är de som bor på kommunens särskilda boenden. Det är Folkhälsomyndigheten som prioriterar vilka som först ska vaccineras och efter att alla vaccinerats på kommunens särskilda boenden står de som är inskrivna i hemsjukvården på tur. Här ingår även deras så kallade hushållsnära kontakter, det vill säga de som bor tillsammans med den som har hemsjukvård. I den andra prioriteringsgruppen kommer medarbetare inom vård och omsorg som har patientnära arbetsuppgifter.

Bilden visar ett stort antal flaskor vaccin

Ann-Charlott Folkesson är ansvarig för kommunens sjuksköterskeenhet och är tillsammans med Maria Söderqvist, medicinskt ansvarig sjuksköterska, samordnare av vaccineringsuppdraget:

– Det är väldigt glädjande att vi redan denna veckan kan komma igång med vaccineringen, vilket är en vecka tidigare än beräknat, säger Ann-Charlott. Samtliga sjuksköterskor kommer att jobba för att vaccineringen ska gå så snabbt och smidigt som möjligt. Om allt går enligt plan kommer vi vara klara med vaccinationen på våra boenden vecka 2, för att sedan kunna fortsätta inom hemsjukvården.

Den som ska vaccineras kommer att få två doser. Efter att man fått sin första dos ska man få den andra inom 3-4 veckor. Två veckor efter att man fått båda doserna har man fullgott skydd.

– Vi hoppas alla som erbjuds kommer att tacka ja till vaccinet för att få stopp på smittspridningen, avslutar Ann-Charlott.

För fakta och information om vad som gäller för vaccineringen i landet läs mer på www.1177.se