Lägesrapport vecka 12

Publicerat 26 mars, 2021

Påsken nalkas men tyvärr är det ännu inte läge för stora påskfiranden.

Bilden visar Kommunhuset i Vara

Smittspridningen är fortsatt hög i hela Sverige och så även i Västra Götalandsregionen. Med anledning av det har Västra Götalandsregionen förlängt sina regionala rekommendationer till den 18 april. I korthet innebär rekommendationerna följande:

  • Umgås bara med personer du normalt träffar
  • Undvik platser med risk för trängsel
  • Håll avstånd
  • Använd alltid munskydd i kollektivtrafiken
  • Avstå från icke nödvändiga resor
  • Arbeta hemifrån.

Rekommendationerna finns att läsa i sin helhet här: Regionala rekommendationer Västra Götalandsregionen

Under föregående vecka hade Vara kommun 21 antal nya bekräftade fall, vilket är en ökning sedan föregående veckor.

Kommunens verksamheter fortsätter att arbeta med smittskyddsförebyggande åtgärder och för det fall det är aktuellt görs aktiva smittspårningar.

Fortsätt följ rekommendationer efter vaccinering

I hela Sverige ses en tendens att de som har fått vaccin mot Covid-19 inte längre följer de råd och rekommendationer som finns, till viss del kan detta ses även i Vara. Vi behöver fortsätta att skydda varandra och även du som är vaccinerad behöver vara fortsatt försiktig. Det finns en viss risk att även de som är vaccinerade kan bli sjuka, om än med mildare symptom, men däremot kan smittan även vid milda symptom spridas vidare. Mer information om detta finns att läsa hos Folkhälsomyndigheten: Efter vaccinationen – fortsätt följa de allmänna råden

Påsklovsaktiviteter

Nästa vecka är det påsklov för skolorna och det är därför en perfekt vecka att passa på att vara utomhus. Elevhälsan har tagit fram förslag på en rolig aktivitet som kan utföras utomhus nu vid påsk – Äggrullning;

  • Ta med några hårdkokta ägg, gärna målade så man kan skilja dem åt.
  • Hitta en backe eller sluttning.
  • Alla tävlande startar från samma ställe och det ägg som rullar längst vinner.

Avslutningsvis vill vi återigen uppmana er alla att inte planera för stora påskfiranden. Fortsätt följ de allmänna råd som finns och avvakta med besök av era nära och kära fysiskt, framförallt inomhus. Kontakt kan istället upprätthållas via digitala kanaler, telefon eller på smittsäkert sätt utomhus.

 

Lars Gezelius                                                             Anna Cederqvist
Kommunstyrelsens ordförande                                     Kommundirektör