Stödkonsert för Ukraina

Publicerat 30 mars, 2022

Vara Konserthus anordnar en stödkonsert med den ukrainska kammarorkestern Kyiv Soloists.

Ukrainsk flagga över bild på orkester.

Fri entré. Platsbiljett måste bokas. Insamling till Unicef i samband med konserten.

Var? Vara Konserthus
När? Lördag 2 april kl. 18.00-19.00

Biljett bokas här.

Om Kyiv Soloists

Stråkensemblen Kyiv Soloists var på Europaturné och befann sig i Italien när hemlandet Ukraina invaderades av Ryssland. Krig hade brutit ut och allt förändrades. I en gemensam insats med en lång rad konsertinstitutioner skapades en stödturné med Kyiv Soloists.

”Vi spelar för freden”, säger Anatolii Vasylkovskii, som är ensemblens konstnärlige ledare. ”Det är svårt att förklara känslorna… våra familjer finns i Ukraina och vi har kontakt med dem varje dag; med våra föräldrar, syskon och släktingar. Arbetet känns väldigt tungt just nu, men vi spelar. Musiken hjälper oss i den här situationen och det är vår plikt att sprida ukrainsk kultur.”

Kyiv Soloists består av välrenommerade musiker från hela Ukraina. Ett flertal medlemmar har vunnit nationella och internationella musiktävlingar. För arbetet med att presentera ukrainsk kultur internationellt har ensemblen av landets utrikesdepartement tilldelats titeln Ambassadör för ukrainsk kultur i världen.

Program

  • Maksym Berezovsky: Symphony in C -12 min
  • Nino Rota: Concerto per archi -16 min
  • Myroslav Skoryk: Melodie a-Moll (1965) – 5 min
  • Pline Kacha – (Ukrainian folk song) – 5 min
  • Valentin Silvestrov: – Silent music – 15 min
  • Felix Mendelssohn: String Symphony No. 10 – 10 min

Kyiv Soloists är en kammarorkester som består av 15 stråkmusiker från Ukraina.

Konserten arrangeras i samarbete med Göteborgs Symfoniker och EUNIC Stockholm.