Nu rensar vi övergivna cyklar

Publicerat 21 oktober, 2022

Övergivna cyklar tar upp plats som andra behöver för sin cykel samtidigt som gör att det allmänt ostädat ut – speciellt när cyklarna kan anses vara cykelvrak. Därför rensar Vara kommun bort övergivna cyklar två gånger per år. Nu är det dags.

Två gånger per år rensar Vara kommun bort övergivna cyklar. Innan cyklarna flyttas märks de upp.

Cykelvrak, det vill säga delar av en tidigare hel cykel, betraktar vi som skräp och städar bort så snart som möjligt. Rensning av övergivna cyklar sker två gånger per år, en gång på våren och en gång på hösten.

Så går det till

Kommunen flyttar inte på en cykel utan att först försöka nå ägaren. I samband med rensningen märker kommunen cyklarna med en lapp som informerar om att den kommer att omhändertas inom en viss tidsperiod, vanligen två veckor. De cyklar som när tiden gått står kvar med märkningen forslas bort till ett låst förråd. Alla cyklars ramnummer och märke noteras tillsammans med var den hämtades. Listan lämnas också till polisen så att cykeln kan lämnas tillbaka till ägaren om den hör av sig i efterhand.

De cyklar som inte blir hämtade av ägarna tillfaller kommunen efter tre månader.

Saknar du din cykel?

De finns tillgängliga hos kommunen i tre månader efter att de beslagtagits. Kontakta oss på 0512-31 000 för att få tillbaka din cykel. Du måste kunna bevisa att det är din cykel och kunna legitimera dig.