Energi- och klimatrådgivningen på energiturné

Publicerat 24 november, 2022

Just nu råder ett högt tryck på Energi- och klimatrådgivningen i kommunerna i västra Skaraborg. Höga elpriser och oron för nedstängningar i vinter har fått många att börja se över sin elanvändning. För att växla upp arbetet och nå så många som möjligt kommer energi- och klimatrådgivningen att genomföra träffar i de sex kommunerna. Skara, Essunga och Grästorp är först ut.

Energikonsult Hugo FranzénFöredragen hålls av energikonsult Hugo Franzén

Sambandet mellan tillgång och efterfrågan gäller också på elmarknaden. En lägre efterfrågan på el påverkar generellt priset i en positiv riktning. Staten och många kommuner har som målsättning att spara in 5% av elanvändningen i vinter. Detta kan ge en avsevärd besparing, med en beräknad prisminskning på 30%. Minskar man lika mycket till blir besparingen ännu mer kraftfull.

Det finns ett ljus i tunneln! Om vi alla hjälps åt att minska energiförbrukningen med 10% finns det enligt en rapport från Elforsk möjlighet att vi kan få ned elpriserna med hela 50% i vinter, säger Hugo Franzén, energikonsult och tidigare energi- och klimatrådgivare.

Många är fortsatt oroliga för höga elpriser men det finns det en hel del åtgärder att genomföra för att mildra effekten av de höga priserna. Detta kommer Hugo Franzén att informera om under temakvällarna. På varje plats finns också en värd som belyser ett särskilt ämne, exempelvis värmepumpar, vitvaror, ventilation eller isolering av dörrar och fönster. På det sättet kan besökarna välja ut vilken eller vilka träffar som intresserar mest. Skara Energi är värd under den första träffen och temat den gången blir fjärrvärme. Efter presentationerna finns tid för enskild energirådgivning där besökarna har möjlighet att få svar på sina konkreta frågor.

Energiturnén ansluter till Energimyndighetens kampanj Varje kilowattimme (kWh) räknas. Mer information kommer att finnas på kommunernas hemsidor.

Program

Turnén genomförs i november och december med start redan onsdagen den 23 november i Skara. Veckan därpå gästas kommunerna Essunga och Grästorp. Vara, Götene och Lidköping får besök under december månad.

Kommunernas energi- och klimatrådgivning är en opartisk och kostnadsfri tjänst som erbjuds alla privatpersoner, företag och organisationer i kommunen.

Program Energiturné