Kommunen söker fler familjehem

Publicerat 24 januari, 2023

En del barn behöver bo kortare eller längre tid i en annan familj under sin uppväxt. Vara kommun söker fler familjer som skulle vilja ta emot barn och ungdomar.

Kramdjur, ryggsäck, tandborste på en sängVara kommun söker olika typer av familjer som kan emot barn som behöver bo i annan familj under en kortare eller längre period under sin uppväxt.

– Det kan vara familjer med hemmavarande eller utflyttade barn, boende i villor eller lägenheter och både yngre och äldre vuxna. Vi har behov av olika typer av familjer, säger Camilla Holmberg, en av socialsekreterarna som arbetar med familjehem.

Det första steget för att bli familjehem är att ta kontakt med Individ- och familjeomsorgen i Vara kommun.

– Vi börjar med en intervju hemma hos de som är intresserade. Vi behöver se att det finns ett eget rum till barnet och få en känsla för varandra, säger Camilla Holmberg.

Därefter görs det registerkontroll hos bland andra Kronofogden, Försäkringskassan och Polisens misstanke- och belastningsregister. Sedan väntar en ny djupare intervju.

– Vi utgår från socialstyrelsens formulär med grundläggande frågor men också om hur de ser på att samarbeta med socialtjänsten, skolan, biologiska föräldrar och strategier kring barnuppfostran, säger Holmberg.

Har det blivit grönt ljus i alla delar är familjen klar för matchning med barn och ungdomar.

– Matchningen mellan barn och familj är väldigt viktig. Det ska bli bra för både familjen och barnet, säger hon.

Under tiden som barnet bor i familjen finns socialtjänsten med som stöd med både utbildning och insatser.

Kontakt: Ring IFO:s expedition och be att få prata med familjehemssekreterare, 0512-312 37