Äldreomsorg

Vara kommun har tre äldreomsorgskök. Dessa är Solgården i Vara, Stenkilsgården i Levene samt Tornumsgården i Kvänum.

Maten tillagas på plats från grunden i varje kök av utbildade kockar. På varje äldreboende serveras frukost, förmiddagskaffe, lunch, eftermiddagskaffe och middag/kvällsmat.

Under högtiderna försöker vi att uppmärksamma och lyfta dessa genom maten. Traditionsenliga jul- och påskbord, midsommarmat och så vidare serveras och vi strävar då efter lite extra trevlig miljö. Likaså gäller uppmärksammade dagar som t ex måltidens dag och jordgubbens dag då passar vi på att servera det som hör dagen till.

Den mat som vi tillagar är mestadels traditionell husmanskost och vi försöker att ha med många klassiska rätter som grynkorv, stekt fläsk med bruna bönor, raggmunk, stekt sill med potatismos rimmad oxbringa men också lite nyare rätter. Varje dag serveras också en dessert.

Om man har några tugg- eller sväljsvårigheter så går det bra att beställa konsistensanpassad mat, t ex grov paté, timbal eller flytande. Självklart kan man också beställa energiberikad kost om man behöver det. Vi försöker att tillfredsställa de behov som finns och det mesta går att lösa.

På varje äldreboende finns ett aktivt kostråd där vårdpersonal representerar vårdtagarna och möter kökspersonalen och man diskuterar vad som är bra och vad som kan göras på annat sätt. På så vis finns möjlighet att framföra åsikter om maten.

Vill man som pensionär komma och äta på några av våra restauranger så är man hjärtligt välkommen att komma och äta. För 54 kronor serveras en dagens rätt med salladsbord, hårt och mjukt bröd, dryck, dessert samt kaffe.

Om du som anhörig eller gäst, som inte är pensionär, vill äta på våra restauranger kostar det 65 kronor inklusive kaffe och dessert.

Självservice

På självservice kan du som är privatperson, företagare eller som representerar en förening, komma i kontakt med kommunen och utföra dina ärenden via e-tjänster och blanketter.