Matdistribution hemmaboende

Om du som är hemmaboende pensionär önskar få mat levererad till dig, så finns det möjlighet att få mat utkörd 1 gång/vecka om det finns ett beviljat beslut som säger att du behöver hjälp med detta.

Maten tillagas, kyls ner och packas av kockar på Solgårdens äldreboende samt i Alléskolans kök.

All mat som levereras har alltså lagats från grunden på plats i Vara. Maten paketeras portionsvis i kylda rum och försluts utan syre för att få en fin produkt med bra hållbarhet. Portionerna plockas därefter ihop efter önskemål av varje kund och levereras sedan av matleveransgruppen som i kylbilar kör ut maten till våra kunder varje vecka.

I samband med att maten körs ut lämnas även nästkommande matsedel. På matsedeln finns 10 olika maträtter att välja bland, och här har man möjlighet att välja hur många portioner man vill. Till varje maträtt väljer man även vilket tillbehör man önskar, t ex kokt potatis, potatismos eller potatisgratäng. Tillbehören som gör det lilla extra till varje maträtt skall man dock ha hemma, t ex lingonsylt, inlagd gurka, rödbetor eller vad det kan vara som lyfter just den maträtten.

Om man har några tugg- eller sväljsvårigheter så är det inget problem utan att man kan få konsistensanpassad mat, t ex grov paté eller timbal. Självklart kan man också beställa energiberikad kost om man behöver det. Vi försöker att tillfredsställa de behov som finns och det mesta går att lösa.

Den mat som vi tillagar är mestadels traditionell husmanskost och vi försöker att ha med många klassiska rätter som grynkorv, stekt fläsk med bruna bönor, raggmunk, stekt sill med potatismos rimmad oxbringa men också lite nyare rätter.

Självservice

På självservice kan du som är privatperson, företagare eller som representerar en förening, komma i kontakt med kommunen och utföra dina ärenden via e-tjänster och blanketter.