Matdistribution hemmaboende

Om du som hemmaboende pensionär har ett behov av att få matlådor levererade till dig, finns det möjlighet att få mat utkörd 1 gång/vecka förutsatt att det finns ett beslut på detta.

Kvinna som håller i en matlåda.

Maten tillagas, kyls ner och packas av kockar på Solgårdens äldreboende samt i Alléskolans kök.

All mat som levereras har lagats från grunden på plats i Vara. Maten paketeras portionsvis och försluts utan syre för att få en fin produkt med bra hållbarhet. Portionerna plockas därefter ihop efter önskemål från varje kund och levereras av matleveransgruppen i kylbil varje vecka.

I samband med att maten körs ut lämnas även nästkommande matsedel. På matsedeln finns 11 olika maträtter att välja bland, brukaren väljer det antal portioner som önskas. Till varje maträtt väljs även vilket tillbehör som önskas, t ex kokt potatis, potatismos eller potatisgratäng. Övriga tillbehör som gör det lilla extra till varje maträtt skall dock finnas hemma, t ex lingonsylt, inlagd gurka, rödbetor eller vad det kan vara som lyfter just den maträtten.

Om man har tugg- eller sväljsvårigheter erbjuder vi konsistensanpassad mat, t ex grov paté eller timbal. Man kan också beställa energiberikad kost man riskerar undernäring.

Vi tillagar mestadels traditionell husmanskost och försöker att ha med många klassiska rätter som t ex grynkorv, stekt fläsk med bruna bönor, raggmunk, stekt sill med potatismos rimmad oxbringa men också lite nyare rätter.

För att få matlåda hemlevererad behövs ett biståndsbeslut. Ansök om bistånd.

E-tjänster och Självservice

I vår självserviceportal kan du som är privatperson, företagare eller som representerar en förening, komma i kontakt med kommunen och utföra dina ärenden via e-tjänster och blanketter.