Matdistribution hemmaboende

Om du som är hemmaboende pensionär har ett behov av att få matlåda levererad till dig, finns det möjlighet att få mat utkörd 1 gång/vecka förutsatt att det finns ett beslut på detta.

En kvinna som håller i en matlåda

Maten tillagas, kyls ner och packas av kockar på Solgårdens äldreboende samt i Alléskolans kök.

All mat som levereras har lagats från grunden på plats i Vara. Maten paketeras portionsvis i kylda rum och försluts utan syre för att få en fin produkt med bra hållbarhet. Portionerna plockas därefter ihop efter önskemål av varje kund och levereras av matleveransgruppen i kylbil varje vecka.

I samband med att maten körs ut lämnas även nästkommande matsedel. På matsedeln finns 11 olika maträtter att välja bland, brukaren väljer det antal portioner som önskas. Till varje maträtt väljs även vilket tillbehör som önskas, t ex kokt potatis, potatismos eller potatisgratäng. Övriga tillbehör som gör det lilla extra till varje maträtt skall dock finnas hemma, t ex lingonsylt, inlagd gurka, rödbetor eller vad det kan vara som lyfter just den maträtten.

Om man har några tugg- eller sväljsvårigheter så är det inget problem utan att man kan få konsistensanpassad mat, t ex grov paté eller timbal. Man kan också beställa energiberikad kost om behov finns. Vi försöker vara flexibla och det mesta går att lösa.

Vi tillagar mestadels traditionell husmanskost och försöker att ha med många klassiska rätter som t ex grynkorv, stekt fläsk med bruna bönor, raggmunk, stekt sill med potatismos rimmad oxbringa men också lite nyare rätter.

För att få matlåda hemlevererad behövs ett biståndsbeslut. Ansök om bistånd här.

Självservice

På självservice kan du som är privatperson, företagare eller som representerar en förening, komma i kontakt med kommunen och utföra dina ärenden via e-tjänster och blanketter.