Hållbar livsstil

Alla kan göra något för miljön, varje dag. Dina val har betydelse – hur du bor, vad du handlar, hur du reser och vad du äter. Här får du enkla tips på hur du i vardagen kan minska din miljöpåverkan.

Handla hållbart

Det är inte alltid lätt att veta hur man ska tänka och agera för att ens konsumtion ska bli mer hållbar. Det finns en hel del bra information som kan hjälpa dig att handla hållbart. Du bör alltid planera dina inköp oavsett om det gäller mat eller prylar, på så sätt undviker du felköp som kan bidra både till matsvinn och dålig ekonomi. Tumregler vad gäller mat är att handla lokalt, ekologiskt och efter säsong. Förutom att tänka till en extra gång innan du inhandlar en ny pryl kan det vara värt, både för plånbok och miljö, att lägga några extra kronor på god kvalitet och hållbara material. Försök även hitta det du söker begagnat innan du köper nytt.

Lokalproducerat

I Vara kommun och i våra grannkommuner finns en rad lokala producenter av allt från grönsaker, honung, mejeriprodukter, rapsolja, kött och mer. De flesta gårdar har butik som du kan besöka, annars kan du handla lokals från din närmsta Reko-ring. Vara, Lidköping, Skara och Falköping är exempel på orter med egna Reko-ringar. På Lokalproducerat i Västs hemsida hittar du kontaktuppgifter till flera producenter i närområdet. Håll även utkik efter nästa mathantverkssafari då kommunens gårdar håller öppet för allmänheten. Läs mer om mathantverkssafari här.

Länge leve prylen!

Du kan också ta hand om dina prylar, vårda, laga och återbruka dem. Kanske får de ett helt nytt användningsområde – och därmed ett längre liv? På längeleveprylen.se får du många bra tips och idéer som kan vara värdefulla för både din plånbok och för miljön.

Återbruk/second hand

Det bästa avfallet är det som inte uppstår. Du kan med fördel lämnar vidare saker som du inte själv vill ha till någon annan eller till en loppis. På återvinningscentralen i Vara finns en del för återbruk där du kan hämta och lämna hela och fungerande saker, helt gratis!

Det finns även en rad second hand-butiker i kommunen vars verksamheter drivs för välgörenhet eller av olika föreningar.

Second hand-butiker i Vara kommun
Kupan Second Hand
Odengatan 2, 534 31 Vara

Kyrkornas Second Hand
Storgatan 12, 534 30 Vara

JK10 IF Second Hand
Skaragatan 2, 535 30 Kvänum

Antikkompaniet i Larv
Borgavägen 3, 534 62 Larv

Välj giftfritt

Du omges dagligen av tiotusentals olika kemiska produkter och ämnen i allt ifrån läkemedel, tvätt- och rengöringsmedel till kläder och datorer. En del kemikalier är ofarliga men andra kan framkalla allergi eller andra reaktioner. Som konsument har du rätt att få veta vilka kemikalier en produkt innehåller.

Ofta används kemikalier för att ge en produkt vissa egenskaper, till exempel att göra en produkt antibakteriell det vill säga bakteriedödande eller för att göra ett tyg vattenavstötande.

Några exempel på farliga kemikalier i varor:

  • Mjukgörande ftalater i plastleksaker och andra plastprodukter.
  • Flamskyddsmedel i elektronik och textilier för att de ska vara mer brandsäkra.
  • Kadmium och bly i smycken och knappar.
  • Krom i skor och andra skinnvaror.
  • Högfluorerade ämnen i textilier för att de ska vara vatten- och smutsavvisande.
  • Antibakteriella ämnen i sportkläder och skor för att motverka dålig lukt.

Många av dagens miljöproblem orsakas av vår konsumtion av produkter som innehåller miljöfarliga eller hälsofarliga kemikalier. Läs mer här om vad du som konsument har rätt till och vad du bör tänka på.

Barn är mycket mer känsliga mot kemikalier än vad vuxna är. Här är några enkla tips på vad du ska tänka på när det gäller barn och kemikalier.

Upptäck världen på hemmaplan

Du behöver inte resa utomlands eller åka utanför Vara kommun för att hitta saker att göra. Gör en utflykt på hemmaplan! I och runt Vara kommun finns massor att uppleva, en hel del mer eller mindre gratis. Här hittar du besöksmål och aktuella evenemang i kommunen.

Självservice

På självservice kan du som är privatperson, företagare eller som representerar en förening, komma i kontakt med kommunen och utföra dina ärenden via e-tjänster och blanketter.