Hållbar livsstil

Alla kan göra något för miljön, varje dag. Dina val har betydelse – hur du bor, vad du handlar, hur du reser och vad du äter. Här får du enkla tips på hur du i vardagen kan minska din miljöpåverkan.

Lokalproducerat

I Vara kommun och i våra grannkommuner finns en rad lokala producenter av allt från grönsaker, honung, mejeriprodukter, rapsolja, kött och mer. De flesta gårdar har butik som du kan besöka, annars kan du handla lokals från din närmsta Reko-ring. Vara, Lidköping, Skara och Falköping är exempel på orter med egna Reko-ringar. På Lokalproducerat i Västs hemsida hittar du kontaktuppgifter till flera producenter i närområdet. Håll även utkik efter nästa mathantverkssafari då kommunens gårdar håller öppet för allmänheten. Läs mer om mathantverkssafari här.

Länge leve prylen!

Du kan också ta hand om dina prylar, vårda, laga och återbruka dem. Kanske får de ett helt nytt användningsområde – och därmed ett längre liv? På längeleveprylen.se får du många bra tips och idéer som kan vara värdefulla för både din plånbok och för miljön.

Välj giftfritt

Du omges dagligen av tiotusentals olika kemiska produkter och ämnen i allt ifrån läkemedel, tvätt- och rengöringsmedel till kläder och datorer. En del kemikalier är ofarliga men andra kan framkalla allergi eller andra reaktioner. Som konsument har du rätt att få veta vilka kemikalier en produkt innehåller.

Ofta används kemikalier för att ge en produkt vissa egenskaper, till exempel att göra en produkt antibakteriell det vill säga bakteriedödande eller för att göra ett tyg vattenavstötande.

Några exempel på farliga kemikalier i varor:

  • Mjukgörande ftalater i plastleksaker och andra plastprodukter.
  • Flamskyddsmedel i elektronik och textilier för att de ska vara mer brandsäkra.
  • Kadmium och bly i smycken och knappar.
  • Krom i skor och andra skinnvaror.
  • Högfluorerade ämnen i textilier för att de ska vara vatten- och smutsavvisande.
  • Antibakteriella ämnen i sportkläder och skor för att motverka dålig lukt.

Många av dagens miljöproblem orsakas av vår konsumtion av produkter som innehåller miljöfarliga eller hälsofarliga kemikalier. Läs mer här om vad du som konsument har rätt till och vad du bör tänka på.

Barn är mycket mer känsliga mot kemikalier än vad vuxna är. Här är några enkla tips på vad du ska tänka på när det gäller barn och kemikalier.

Självservice

På självservice kan du som är privatperson, företagare eller som representerar en förening, komma i kontakt med kommunen och utföra dina ärenden via e-tjänster och blanketter.