Kompostering och trädgårdsavfall

Kompostering innebär att låta organiskt avfall, som trädgårdsavfall och matavfall, brytas ned av smådjur och mikroorganismer och bli till näringsrik jord. Genom att kompostera låter vi värdefulla näringsämnen gå runt i ett naturligt kretslopp. Syftet med att kompostera är dels att minska mängden avfall som går till förbränning och dels att ta tillvara på de naturliga näringsämnen som finns i det organiska avfallet.

Kompost

Kompostera Matavfall

En stor del av ditt hushållsavfall består av organiskt avfall. Detta går att kompostera, men då krävs det att du använder en sluten behållare för året runt-bruk. Exempel på hushållsavfall som är organiskt och därmed kan komposteras är potatisskal, grönsaker, kött- och fiskrester, äggskal, hushållspapper och kaffesump. Varva matavfallet med trädgårdsavfall, sågspån, jord eller torv.

Detta går att kompostera i en varm/året runt-kompost:

 • Trädgårdsavfall
 • Frukt och grönsaksrester
 • Övrigt finfördelat matavfall
 • Fiskrens, kött och vissa skaldjur
 • Hushållspapper och filter i liten mängd
 • Kaffesump, ägg och skal

Trädgårdsavfall

I trädgården uppstår en mängd avfall i form av till exempel gräs, kvistar, löv, barr, fallfrukt, blast och ogräs. Du kan göra dig av med ditt trädgårdsavfall på tre olika sätt:

 • Kompostera det hemma på tomten. Detta är det bästa alternativet för miljön, du slipper köra till återvinningscentralen och du slipper köpa ny gödning till tina växter, dubbel vinst! Du behöver inte anmäla din trädgårdskompost till oss på kommunen.
 • Beställa ett extra sopkärl för trädgårdsavfall, och få det tömt av renhållningen hemma vid tomten.
 • Lämna ditt trädgårdsavfall på Ragn-Sells återvinningscentral i Vara eller på rismottagningen i Kvänum. Trädgårdsmaterialet går till förbränning i Lidköping.

Behållare för kompost

Det finns olika modeller av behållare till din kompost, men du måste inte köpa en behållare utan kan lägga trädgårdsavfallet direkt på marken eller bygga en egen konstruktion. För att komposten ska fungera bra kan du med fördel sönderdela materialet då det bryts ner snabbare då. Det är en fördel om behållaren har två fack som kan användas växelvis.

 • En öppen behållare fungerar bra om du bara ska kompostera trädgårdsavfall. Vattna om komposten blir för torr och täck över den om den får mycket regn.
 • En sluten behållare krävs för att du ska kunna kompostera matavfall. Denna behållare kallas för varmkompost eller året runt-kompost. Isoleringen gör att komposteringsprocessen hålls igång även vintertid.

Tänk på att din kompost inte får orsaka besvär för omgivningen.

Självservice

På självservice kan du som är privatperson, företagare eller som representerar en förening, komma i kontakt med kommunen och utföra dina ärenden via e-tjänster och blanketter.