Textilinsamling

I Vara kommun kan du lämna textilier i PMUs insamlingsboxar vid våra återvinningsstationerna i Vedum, Vara, St Levene, Kvänum och Tråvad samt på återvinningscentralen i Vara. Där lämnar du gamla kläder och textilier oavsett om de är hela och kan gå till återanvändning/välgörenhet eller är trasiga. PMU arbetar just nu för att få till en fungerande återvinning av trasiga textilier för lumptillverkning. Underlätta deras arbete genom att tydligt märka din påse med trasiga textilier.

Vad gäller textil återvinning har tekniken en bra bit att gå för att lyckas materialåtervinna fibrerna. Detta beror på att våra kläder och annat textilt material består av oändliga variationer och blandningar av material av olika kvalitet. Det är därför svårt att återvinna textil och få ut fibrer som kan bli ett nytt tyg. Mycket textil återvinns eller återanvänds idag i så kallad lumptillverkning som blir till stoppning i ex, bilsäten, eller används som ljuddämpning. Just nu pågår insatser för att skynda på teknikutvecklingen för att materialåtervinna textil. Regeringen tillsatte i december 2019 en utredning som ska ge svar på hur ett producentansvar på textil bör utformas, i stil med det producentansvar som gäller för förpackningar och tidningar. Detta kommer sätta press på branschen att ta fram tekniken och infrastrukturen för att samla in och återvinna de material som inte kan återanvändas.

Det bästa du kan göra för miljön och de som arbetar för att producera våra kläder är dock att välja nya kläder med omsorg, välja kvalitet före kvantitet eller handla second hand istället för nytt. Viktigt är att ta hand om sina kläder och skor, laga och underhålla dem så de får ett längre liv. Sy om och förändra kläderna om du tröttnat på dem. Men tänk till innan inköp om plagget kommer vara lika uppskattat om 5-10 år som under de närmaste 10 dagarna.

Till dess att ett utvecklat system för textilåtervinning för trasiga textilier finns på plats är det bästa kanske att skapa flera sista anhalter på det där som är trasigt hemma hos dig? Trasiga nylonstrumpbyxor är exempelvis fenomenalt att putsa skor med! Ge kläderna längre liv utan att göra det själv!

I Vara Kan du lämna in kläder och annat för reparation hos:

Fagerbergs
Storgatan 3
534 31 Vara
Tel 0512-107 00

Maritas
Stora Torget 2
534 31 Vara
http://www.maritastextil.se/

Kontakta oss gärna om du känner till fler skräddare, skomakare eller liknande i kommunen.

Självservice

På självservice kan du som är privatperson, företagare eller som representerar en förening, komma i kontakt med kommunen och utföra dina ärenden via e-tjänster och blanketter.