Bo och jobba i Vara kommun – en del av Skaraborg och Västra Götaland

Välkommen till Vara kommun –  en trygg plats med närhet till mycket!

Bilden beskriver ett bostadsområde

Vara kommun är med sin geografiska lokalisering en bra plats för både jobb och boende. Här, i västra Skaraborg, finns det möjligheter, frihet, enkelhet och trygghet.

Korta avstånd

Idag bor det ca 265 000 i Skaraborg, en delregion i Västra Götaland som till sin struktur bildar en slags nätverksstad omfattande 15 kommuner som tillsammans erbjuder en blandning av stads- och landsbygdsmiljöer. I den här delen av Sverige är avstånden korta vilket gör det möjligt att hinna med både jobbet, skolan och fritiden oavsett om det sker på olika platser. Enkelt uttryckt, här hinns livet med att levas.

I Vara kommun, med sina 16 000 invånare, blandas slättlandskap med ett unikt småstadsliv. Här går det att antingen bo luftigt ”på landet” eller ”tätt” i någon av kommunens tätorter. Närheten till storstaden Göteborg eller mellanstora städer som Skövde, Trollhättan, Uddevalla, Vänersborg med flera skapar möjligheter på flera håll.

Samhällsservice och infrastruktur

Regionens positiva utveckling gör att Vara – sin ringa storlek till torts – kan erbjuda bra samhällsservice, robust infrastruktur och attraktiva boendemiljöer. Oavsett om du vill hyra, köpa eller bygga nytt så finns det möjligheter. Här finns också bra barnomsorg och utbildningar på alla nivåer, allt från förskola, grundskola, gymnasium till högskola i Skövde/Trollhättan/Göteborg, yrkeshögskoleutbildningar och folkhögskolor. Vara är dessutom tillsammans med resten av Skaraborg på god väg att bli Sveriges fjärde största arbetsmarknadsregion med intressanta jobb inom de flesta sektorer och branscher.

Livskvalitet och upplevelser

Utbudet av kultur, idrott, shopping, restauranger och nöjen är stort och det är aldrig långt till naturupplevelser, sommar som vinter. Visste du till exempel att Vara kommun är hemvist till fantastiska Vara Konserthus.

Kombinationen av möjligheter och frihet, enkelhet och trygghet skapar livskvalitet för alla.

E-tjänster och Självservice

I vår självserviceportal kan du som är privatperson, företagare eller som representerar en förening, komma i kontakt med kommunen och utföra dina ärenden via e-tjänster och blanketter.