Våra tätorter

Arentorp

Arentorp  ligger 7 km sydväst om centralorten Vara.

Arentorps idrottsplats heter Kedumsvallen. Här spelar Arentorps Sportklubb sina fotbollsmatcher, som de flesta arentorpsborna följer med stort intresse. På Kedumsvallen finns också en asfalterad tennisbana för de som hellre ägnar sig åt denna sport.

Arentorps Intresseförening är en livaktig förening som verkar för ortens och invånarnas trivsel.

Arentorp utsmyckas med en ko som Lasse Åberg designat.

 

Emtunga

Emtunga ligger omkring 4 km öster om centralorten Vara.

Idrottsplatsen Mossbrott ligger på cykelavstånd från samhället. Här spelar IFK Emtunga sina fotbollsmatcher. På området finns också en asfalterad tennisbana för de som hellre spelar tennis. En bit utanför samhället finns Önums bygdegård, som bland annat hyrs ut till privata fester och ännu en bit längre bort finns Mossbrotts festplats.

I Emtunga ligger Pharmadule AB som tillverkar läkemedelsfabriker och Emtunga Offshore AB som tillverkar bostäder till olje- och gasplattformar.

Emtunga intresseförening verkar för ortens och invånarnas trivsel.

Jung

Jung  ligger omkring 12 km nordost om centralorten Vara.

Det var här som föregångaren till Asko Cylindas tvättmaskiner såg dagens ljus. Av omtanke om sin mor fick en man vid namn Karl-Erik Andersson den lyckade idén att göra en maskin som skulle ta hand om det tyngsta arbetet vad gällde familjens tvätt. Maskinen fyllde sin funktion och Andersson tillverkade fler.

Kvänum

Kvänum är känt för sina många och världskända företag. Här regerar Vara kommuns svar på Gnosjöandan – Kvänumsandan! Ortens mountenbikeklubb tillhör landets mest framgångsrika. Här finns även gott om friluftsmöjligheter.

Företagsliv

Kvänum är kommunens näst största tätort och ligger 20 km nordost om Vara .

Kvänum är känt för sin ”Gnosjöanda”  Här finns en mängd nationellt och internationellt välkända företag. De många företagen och serviceinrättningarna erbjuder gott om varierande arbetstillfällen.

Företagen och många privatpersoner har, i samverkan och med stöd från kommunen och Sparbanken, satsat på den fina anläggningen Lumber&Karle, som rymmer restaurang med stort kök och cateringverksamhet, hotell med 44 rum och 86 bäddar. Utöver detta finns det även en bröllopssvit, flera konferensrum och bowlinghallmed åtta banor. Anläggningen ligger inne i tätorten.

Utanför själva samhället ligger sex stora anläggningar: konferenshotellet Bjertorp Slott Hotell & Restaurang, Bjertorps Golfbana, Bjertorp Trav, Benders Takpanneindustri AB, Kvänums Köks Kökets Hus samt restaurangen Mat&Malt.

Föreningsliv

Föreningslivet är rikt och det finns goda möjligheter till fritidsaktiviteter av olika slag. På idrottssidan är fotboll och cykelsport störst. Som mountainbikeklubb är Kvänums IF en av de bästa i Sverige. Tätt intill samhället ligger Oltorp – ett naturskönt och uppskattat fritidsområde  med tennisbanor, motionsslinga, mountainbikebana, utsiktstorn, badsjö och en idrottsplan med naturligt sluttande ”läktare”. Här finns också hembygdsföreningens två fornstugor. Påsk- och midsommarfirande förläggs i Oltorp. Andra evenemang genomföres på Karlaplan i centrum av samhället.

Ungdomar

För ungdomar finns bl a Ungdomens Hus med café och möjlighet till många olika aktiviteter.

Kvänums Intresseförening har tagit som sin uppgift att alldeles särskilt arbeta för invånarnas trivsel och bygdens utveckling.

Larv

Tätorten Larv är belägen omkring 17 km sydväst om centralorten Vara.

Människorna som bor och verkar i Larv tror på sin bygd och dess framtid – de har en ortstro. Miljön är lugn och trivsam. Här finns livskvalité för yngre och äldre, goda möjligheter till ett bra boende och också ett rikt förenings- och kulturliv som engagerar och förenar invånarna.

Trakten kring Larv är en gammal kulturbygd i gränslandet mellan slätt och skog. Här övergår den öppna bördiga slätten med sina böljande åkrar i ett skogslandskap. Slingrande åar med sina dalgångar och lövskog ger en tilltalande och omväxlande bygd.

Gravhögar, domarringar, bautastenar, runsten, fornåkrar, ängs- och hagmarker vittnar om att vi är i en bygd som präglats av människan sedan årtusenden. Det var här i Larv som slaget på ”Larva” hed stod en gång i tiden. Här möttes förr många vägar bland annat från Sjuhäradsbygden och Falbygden. Den gamla leden mellan Lödöse vid Göta älv och biskopsstaden Skara passerade också genom Larv.

Ortens intresseförening ”Hela Larv skall leva” är mycket aktiv på många plan och tillvaratar hela Larvs intressen och försöker utveckla miljö, service, boende och sysselsättning.

 

Levene

Levene ligger omkring 9 km norr om centralorten Vara.
Här finns matvaruaffär, blomsteraffär, bageri, pizzeria, med mera.

En bit utanför samhället ligger Levene Äng, ett naturskönt område som är särskilt välbesökt under våren då vitsipporna blommar.

Tråvad

Tråvad tätort är belägen ca 10 km öster om centralorten Vara.

Tråvadsborna trivs med sin bygd och sitt samhälle och de flesta arbetar därför gemensamt, genom Tråvads Intresseförening, med frågor som rör samhälle och trivsel.

Man har, som ett exempel, sett det plusvärde som ån Lidan utgör för samhället och därför iordningsställt en förnämlig bad- och fritidsanläggning. Förutom bad finns här också omklädningsrum, dusch, kiosk och grillmöjligheter samt en 7-manna fotbollsplan.

Anläggningen har ett stort upptagningsområde och är livligt frekventerad. Varma sommardagar är badet en oas, inte bara för ortens befolkning utan även för resenärerna på väg 47. Även dagar då vädret inte inbjuder till ett svalkande dopp utgör anläggningen en uppskattad rastplats och rekreationsmöjlighet för förbipasserande resenärer.

Inte långt från samhället finns ett paradis för golfspelare på Bjertorps fina 18-hålsbana. I anslutning till golfbanan ligger Bjertorps slott.

Vara

En småstad med storstadens utbud

Vara Småstad är kommunens centralort och har en väl utbyggd service – både offentlig och kommersiell.

I Vara Småstad finns det mesta du behöver i vardagen. Här finns också många små exklusiva butiker som lockar kommunens invånare såväl som köpsugna från angränsande orter. ”Ni har så fina affärer” är ord som vi ofta får höra från besökare.

Här slipper du leta efter parkeringsplatser – inte för att vi har få besökare – utan för att vi är väl tillgodosedda med parkeringsplatser, kostnadsfria dessutom.

På vårdcentralen finns läkarmottagning, distriktssköterska, barnavårdscentral, mödravård, tandvård, apotek m.m.

Här finns också Vara Konserthus som har ett digert program med stor bredd för att passa alla smakinriktningar. Vara Badhus är vårt senaste tillskott där badupplevelse blandas med kultur.

Vedum

Naturskönt, i sydvästra delen av Vara kommun och i en kulturhistoriskt intressant bygd i gränslandet mellan slättlandskap och skogsbygd,  ligger Vedum – den tredje största tätorten i kommunen.  Avståndet till centralorten Vara är ca 12 km.

Vedum har god service både offentlig och privat. På den privata sidan finns bank, livsmedelsaffär, damekiperingsaffär,  blomsteraffär, järnhandel, tandläkare, pizzeria mm. Sist men inte minst finns Hectors skor, en lågprisbutik, som har både många och långväga besökare.

Vedums Kök och Bad  är en av de största industrierna i kommunen. Som framgår av namnet tillverkar de köks- och badrumsinredningar. Utställningslokalerna finns i en vacker gammal kvarn.

Nordvalla är Vedums idrottsplats och här håller Vedums AIS till. I anslutning till idrottsplatsen finns motionsspår och elljusspår. De som vill spela tennis kan göra det i anslutning till Vedums skola där tre asfalterade banor finns. Där ligger också Vedumhallen.ll.

Laskegården är namnet på Vedums samlingslokal. Här hålls både privata festligheter och andra offentliga sammankomster.

Vedums Intresseförening arbetar aktivt för ortens och invånarnas trivsel

Tågtrafiken Uddevalla-Herrljunga och Kinnekullebanan passerar genom Vedum och förbindelserna är täta. Man når lätt västra stambanan och dess förbindelser med Stockholm och Göteborg.

 

Arentorp  ligger 7 km sydväst om centralorten Vara.

Arentorps idrottsplats heter Kedumsvallen. Här spelar Arentorps Sportklubb sina fotbollsmatcher, som de flesta arentorpsborna följer med stort intresse. På Kedumsvallen finns också en asfalterad tennisbana för de som hellre ägnar sig åt denna sport.

Arentorps Intresseförening är en livaktig förening som verkar för ortens och invånarnas trivsel.

Arentorp utsmyckas med en ko som Lasse Åberg designat.

 

E-tjänster och Självservice

I vår självserviceportal kan du som är privatperson, företagare eller som representerar en förening, komma i kontakt med kommunen och utföra dina ärenden via e-tjänster och blanketter.