Rökfria miljöer

Den 1 juli 2019 fick Sverige en tobakslag som heter ”Lagen om tobak och liknande produkter” innebär bland annat nya försäljningsvillkor samt att fler utomhusmiljöer ska vara rökfria.

Bilden beskriver en skylt för förbud för rökning

Den nya tobakslagen Lag (2018:2088) om tobak och liknande produkter ersätter den tidigare lagen som hette ”Tobakslagen och lagen om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare”.

I och med den nya lagen kommer rökförbudet även gälla:

  • Uteserveringar
  • Vid kollektivtrafikens håll- och väntplatser
  • På inhägnade platser avsedda för idrottsutövning
  • Lekplatser dit allmänheten har tillträde
  • Utanför entréer till rökfria lokaler och utrymmen som allmänheten har tillträde till

Rökförbudet omfattar flera produkter. Utöver tobak gäller förbudet även elektroniska cigaretter, vattenpipor, rökning av örtprodukter och produkter som motsvarar rökning men inte innehåller tobak.

Det är den som äger eller disponerar en lokal som ansvarar för att rökförbudet följs genom att bland informera med förbudsskyltar.

Försäljningsvillkor

Från och med den 1 juli 2019 måste den som vill sälja tobaksvaror ansöka om tillstånd hos Vara kommun. Tillstånd krävs även för försäljning av tobak i automater. Tillståndsprocessen ser lite annorlunda ut beroende på om du tidigare anmält din tobaksförsäljning eller om du som ny aktör vill börja sälja.

 

Kontakt

Självservice

På självservice kan du som är privatperson, företagare eller som representerar en förening, komma i kontakt med kommunen och utföra dina ärenden via e-tjänster och blanketter.