Frågor och svar gällande elbilsladdning

Om laddning

Hur lång tid tar det att ladda ett fordon?

Hur lång tid det tar att ladda ett elfordon är inte alltid så enkelt att svara på. Det finns många faktorer som påverkar laddtiden. Största faktorn är vilken bil du har och vilken laddeffekt den kan ta emot. Det finns tre typer av laddning i dag och laddningstiderna skiljer sig markant åt:

  • Normalladdning ger 2-3 mil på väg per timme laddning.
  • Semisnabbladdning 8-32 mil på väg per timme laddning.
  • Snabbladdning laddar oftast från tomt batteri till 80 procent batteristyrka på under timmen. Med ny teknik kan laddtiden bli så kort som bara några minuter. Dessa siffror gäller för de flesta rena elbilar. För plug-inhybrider gäller andra siffror eftersom dessa fordon har mindre batterier och därför laddas fullt snabbare.

Hur går laddningen till?

Laddning av ett elfordon är precis som laddningen av en mobiltelefon. Du kopplar in laddkabeln och resten sköter bilen och laddaren.

Kan man ladda elbilen även om batteriet inte är tomt?

Precis på samma sätt som du kan tanka din bensin- eller dieselbil fastän tanken inte är tom kan du också ladda ditt elfordon fastän batteriet inte är tomt.

Hur vet jag när laddningen är klar?

På normalladdare kan du ibland se det på själva laddaren, ibland på kabeln och vissa bilar har även indikatorer för när laddningen pågår.

Måste jag ladda fullt varje gång?

Nej, du kan avbryta laddningen när som helst.

Kan jag råka köra iväg med bilen med laddkabeln inkopplad?

Nej, bilarna startar inte om laddkabeln sitter i.

Vad händer när bilen är fulladdad?

Precis som vid laddning av en mobiltelefon så slutar laddningen när bilen är fulladdad.

Om bilarna

Finns det olika typer av elbilar?

Ja, det finns två typer av laddbara fordon. Rena elbilar som endast har en elmotor och pluginhybrider som har en elmotor och en bensin- eller dieselmotor som samverkar med elmotorn.

Är verkligen en elbil så mycket bättre för miljön?

I Sverige är laddbara fordon ett mycket bättre val än en konventionell bensin- eller dieselbil ur miljösynpunkt. Utsläppen är bland annat mycket lägre.

Hur långt kan man åka med en elbil?

Hur långt man kan åka med ett laddbart fordon beror på storleken på batteriet. Rena elbilar har ofta en räckvidd på cirka 10-45 mil.

Är bilarna säkra?

Vara kommun har som krav att de bilar som vi köper in ska ha 5 stjärnor Euro NCAP.
Euro NCAP har skapat det femstjärniga säkerhetsbetygssystemet för att hjälpa konsumenter att enklare kunna jämföra fordon och hjälpa dem att identifiera det säkraste valet för deras behov.

Vad händer med batteriet då bilen skrotas?

Batteriet kan antingen återanvändas i annat syfte eller så återvinns batteriet och blir till ett nytt batteri.

Miljö/elproduktion

Flyttar inte elbilen bara utsläppsproblemet till elproducenterna?

Det beror helt på hur elen produceras. I Sverige är elproduktionen väldigt ”ren” och Sveriges utsläpp minskar för varje bil som bytts ut mot ett laddbart fordon. I vissa andra länder är frågan svårare. Om elen produceras i till exempel ett kolkraftverk så släpps det ut en hel del växthusgaser därifrån. Produktionen av batteriet har en viss miljöpåverkan. Men det har även framställningen av olja som är ett av alternativen till el. Det finns fortfarande två fördelar jämfört med konventionella fordon. För det första ligger kolkraftverken oftast avsides vilket betyder att människor i stadsmiljö inte påverkas av utsläppen. För det andra är det lättare att kontrollera utsläppen från en källa jämfört med när varje bil släpper ut sina egna avgaser.

Kontakt

E-tjänster och Självservice

I vår självserviceportal kan du som är privatperson, företagare eller som representerar en förening, komma i kontakt med kommunen och utföra dina ärenden via e-tjänster och blanketter.