Kök och restauranger

Här hittar du uppdaterad information om kommunens kök och restauranger.

Restauranger på äldreboenden öppnar igen

Från och med den 26 oktober 2020 är du välkommen att äta på Solgården och Stenkilsgårdens restauranger. Tornumsgårdens restaurang är fortsatt stängd på grund av renovering.

Öppettiderna är desamma som tidigare:
Solgården kl. 12-14
Stenkilsgården kl. 12-13.30
Tornumsgården kl. 12-13.30

Beställa matlåda

Den som vill kan i fortsättningen beställa en varm matlåda från köket. Du beställer din matlåda via telefon senast kl 10.00 samma dag och kan hämta den vid restaurangen från kl 12.00. Du kan då välja att betala via swish, kontant eller få faktura hem.

Detta beslut gäller tillsvidare med omtanke om våra kommuninvånares hälsa.

Solgården
Tel. 0512-318 81
Länk till Solgårdens matsedel

Stenkilsgården
Tel. 0512-318 82
Länk till Stenkilsgårdens matsedel

Tornumsgården
Tel. 0512-316 61
Länk till Tornumsgårdens matsedel

Du kan även läsa matsedlarna för Vara kommuns äldreboenden direkt i din telefon, genom att ladda ned den kostnadsfria appen ”Omsorgen”.

Information gällande offentliga kök med anledning av covid-19

Det finns i dag inget som tyder på att man blir sjuk om man äter mat som det finns coronavirus på. Men offentliga kök kan ändå minska smittspridningen, framförallt genom att säkerställa att trängsel inte uppstår.

Coronavirus är en så kallad droppsmitta som sprids genom kontakt mellan människor eller genom hostningar och nysningar. Det finns i nuläget ingenting som tyder på att viruset kan spridas genom att man äter mat eller dricker vatten. Bufféserveringar utgör heller inte en risk för smittspridning, oavsett om maten serveras varm eller kall.

Livsmedelsverket bedömer att det inte behövs särskilda hygienråd för livsmedelshantering med anledning av covid-19. Ordinarie hygienrutiner kan följas för hantering av mat.

Trängsel mellan människor får inte förekomma

Folkhälsomyndigheten föreskriver, med stöd av smittskyddsförordningen, att restauranger, barer och caféer i hela landet ska vidta särskilda åtgärder för att minska risken för spridning av covid-19. Åtgärderna ska säkerställa att trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar inte förekommer.

Åtgärder för att minska spridning av covid-19

Följande åtgärder bör vidtas av offentliga kök för att minska spridningen av covid-19:

  • Personal ska inte gå till jobbet om de känner sig sjuka med symtom som snuva, hosta eller feber.
  • Håll rent enligt ordinarie hygienrutiner i kök och servering. Vanliga disk- och rengöringsmedel fungerar bra mot covid-19.
  • Se till att alla matgäster kan tvätta händerna före måltiden, gärna med tvål, vatten och pappershandduk och/eller handsprit.
  • Ordna serveringen så att matgäster inte behöver trängas på liten yta vid exempelvis köer, bufféservering och vid bordsplacering.
  • Håll dig uppdaterad dagligen!

Har du några frågor kontakta Vara kommuns livsmedelsinspektörer:
Mathias Berglund tel. 0512-312 53 mathias.berglund@vara.se
Linda Björfelt Käll 0512-310 70 linda.bjorfeltkall@vara.se

Självservice

På självservice kan du som är privatperson, företagare eller som representerar en förening, komma i kontakt med kommunen och utföra dina ärenden via e-tjänster och blanketter.