Vaccinering

Det är Folkhälsomyndigheten som prioriterar vilka som först ska vaccineras och det är de som bor på särskilda boenden eller har hemvård från kommunen som först får vaccin. I den andra prioriteringsgruppen finns medarbetare inom vård och omsorg som har patientnära arbetsuppgifter.

Bilden visar ett stort antal flaskor vaccin

För dig som vill veta mer om vaccination så finns fakta och information på följande webbsidor:

www.1177.se
www.folkhalsomyndigheten.se
Närhälsan Vara vårdcentral

Vad gäller för dig som har hemtjänst?

  • Kommunens hemtjänstpersonal kommer att se till så att brukarna får information om vaccination och en hälsodeklaration (underlag för vaccinationen).
  • Vårdcentralen kommer att ringa alla brukare inom hemtjänsten och boka en tid för vaccination. Vaccineringen kommer att ske på vårdcentralen men det kan även bli aktuellt med hembesök. OBS! Det kan förekomma bluffsamtal och dörrknackning om vaccinering. Vårdcentralen kommer endast att kontakta de brukare som har fått ett informationsbrev inför vaccineringen och endast per telefon.

Vad gäller för mig som är 70+?

De personer, över 70 år, utan kommunala insatser kommer att få ett brev från regionen med information om hur och när de erbjuds vaccination.

Vykort till dig som är 85+

Under vecka 10 kommer Västra Götalandsregionen att skicka ut vykort till alla som är 85 år och äldre. I vykortet framgår att vårdcentralerna i Västra Götaland ringer upp dem som är födda 1936 eller tidigare för att erbjuda tid för vaccination mot covid-19. Vykortet är i formatet A4 och anländer hos mottagarna fredag den 12 mars.

Översättningar till arabiska, BKS, dari, finska, somaliska, tigrinja och turkiska finns på vgregion.se/vykort85 innan vykortet anländer till mottagarna.

Varför man ska fortsätta följa rekommendationerna även efter vaccinering?

Du själv är skyddad, men du kan fortsatt bära på smittan och smitta andra. Du kan vara en smittsam person även om du är vaccinerad. Fortsätt följa rekommendationerna tills vidare.

Mer information om vaccination mot covid-19 finns på 1177s webbplats.

Självservice

På självservice kan du som är privatperson, företagare eller som representerar en förening, komma i kontakt med kommunen och utföra dina ärenden via e-tjänster och blanketter.