Hjälp vid röstning

Du kan få hjälp att rösta i vallokalen om du behöver det. Du kan också utse ett bud som lämnar in din röst, om du inte kan ta dig till vallokalen eller i vissa fall få hjälp av ambulerande röstmottagare.

Hjälp i röstningslokal eller i vallokal

Du som inte själv kan göra i ordning din röst, det vill säga stoppa ner valsedeln i valkuvertet eller sätta kryss för en kandidat, kan be någon i lokalen om hjälp. Du bestämmer själv vem som ska hjälpa dig. Du kan också be någon av röstmottagarna om hjälp. Röstmottagarna får inte berätta för någon vad du har röstat på. Röstmottagarna bär skyltar och de arbetar antingen med att ta emot röster eller med att hjälpa till och hålla ordning i lokalen.

Rösta med bud

Att rösta med bud betyder att någon annan än du själv transporterar rösten till vallokalen eller till en lokal för förtidsröstning.

Särskilt material för budröstning kan beställas hos kommunen eller hos Valmyndigheten. Valsedlar kan hämtas på alla ställen där man kan rösta eller beställa direkt från partierna. En budröst får göras i ordning tidigast 24 dagar före valdagen. Budrösten kan lämnas in som förtidsröst eller på valdagen i vallokal. Beställ material för budröstning.

Ambulerande röstmottagare

Om du på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte kan ta dig till en röstningslokal och inte känner någon som kan vara bud åt dig, kan kommunen ordna med en ambulerande röstmottagare. Ambulerande röstmottagning betyder att röstmottagare kommer till ditt hem eller annan plats där du befinner dig för att ta emot din röst.

I Vara kommun utser valnämnden ambulerande röstmottagare som alltid arbetar tillsammans i par. De ska kunna legitimera sig och har med sig material för förtidsröstning. Ambulerande röstning kan göras tidigast 18 dagar före valdagen och senast kl. 16.00 på valdagen.

För att beställa tid för ambulerande röstmottagare kontakta valkansliet på e-post val@vara.se eller tel. 0512-310 28. Beställningen bör ske senast två dagar innan önskad tid för röstning.

Din röst ska göras i ordning på samma sätt som en förtidsröst i en lokal för förtidsröstning. Väljaren ska kunna uppvisa röstkort samt ID-handling.

Läs mer om hjälp vid röstning på Valmyndighetens webbplats.

E-tjänster och Självservice

I vår självserviceportal kan du som är privatperson, företagare eller som representerar en förening, komma i kontakt med kommunen och utföra dina ärenden via e-tjänster och blanketter.