Vara kommun

Hos oss är landskapet platt och vidderna stora, men det är inte bara naturen som ger oss möjlighet att se långt. Vi har en tradition av att arbeta långsiktigt och att vidga vyerna. Vara vågar!

Bild på Vara kommunhus

I Vara kommun bor cirka 16 000 invånare där 60 procent bor i tätorterna och 40 procent på landsbygden. Vara är centralorten där ungefär 4000 personer bor.

Kommundirektör är Anna Cederqvist och kommunalråd är Gabriela Bosnjakovic (M)

Under 2017 blev Vara kommun utsedd till Årets Superkommun i kategorin landsbygdskommuner. Här kan du läsa mer om utmärkelsen: Årets Superkommun 2017

Vision 2030

Vara vågar! I Vara finns det goda livet, hos oss är alla välkomna, här ser vi lite längre. Vi bygger för framtiden! I Vara kommun trivs alla att leva och bo.

Kommuner i siffror

Här kan du se samlad statistik från Statistiska Centralbyrån SCB.

Kommuner i siffror

Arbetsgivaren Vara kommun

Vara kommun har närmare 1300 anställda, vilket gör oss till den största enskilda arbetsgivaren i vår kommun.

Kommunens framgångsfaktorer är entreprenörskap, mötesplats, kultur, internationalisering, kompetens, infrastruktur och inkludering. Faktorerna anger vad Vara kommun arbetar med för att nå det övergripande målet ”I Vara kommun trivs alla att leva och bo”.

Näringsliv

Sett över flera år ligger nyföretagandet i Vara kommun högt och företagsklimatet är gynnsamt. Kommunen har ungefär 800 företag (AB, HB, KB och EN). De informella nätverken är starka och företagen gör gärna affärer sinsemellan. Tyngdpunkt i näringslivet ligger på tillverkande industri, handel och jordbruk.

Besöksnäring

I Vara finns det många besöksanledningar. Besök oss på Visitvara för att hitta din nästa destination.

Vara vågar! I Vara finns det goda livet, hos oss är alla välkomna, här ser vi lite längre. Vi bygger för framtiden! I Vara kommun trivs alla att leva och bo.

E-tjänster och Självservice

I vår självserviceportal kan du som är privatperson, företagare eller som representerar en förening, komma i kontakt med kommunen och utföra dina ärenden via e-tjänster och blanketter.