Vara Konserthus

Vara Konserthus invigdes hösten 2003 och har sedan dess haft en självklar roll i det västsvenska kulturutbudet. Konserthuset har idag nått taket för vad dess verksamhet kan innehålla med befintliga lokaler. Projekt Sprinten möjliggör för konserthuset att fortsätta växa och vara en drivande aktör för utvecklingen inom turism, kultur och besöksnäring i Vara kommun och Västra Götaland.

Under 2016 slog Vara Konserthus nytt publikrekord. Med alla verksamhet inräknat nådde man ut till nästan 125 000 personer. För att kunna ta emot större publik- och konferensgrupper kommer bland annat en helt ny lokal, en så kallad blackbox, byggas för att erbjuda plats för större möten, aktiviteter och nya verksamheter. I anslutning till detta kommer även en ny foajé, garderob och fler toaletter att byggas.

Blackboxen

Det här nya tillskottet till Vara Konserthus gör att vi vågar spänna musklerna för framtiden. I en föränderlig värld är blackboxen nödvändig för att upprätthålla och utveckla den höga nivå inom scenkonsten som är utmärkande för konserthuset. Vi kommer att få en lokal som med sin akustik kommer höja besökarens konsertupplevelser och som genom sin flexibilitet kommer ge oss nya möjligheter att växa och erbjuda unika upplevelser, säger Staffan Becker.

Precis som namnet antyder – blackbox – så handlar det i princip om en svart låda. En låda i jätteformat. Bakom konserthuset och Lagmansgymnasiet kommer multilokalen att torna upp. Invändigt kommer den omkring 600 kvadratmeter stora boxen ha drygt 10 meter i takhöjd och lika lådliknande som den är på utsidan lika mjuk och flexibel kommer den vara invändigt.

Konserthuset med blackbox

Ena dagen kan blackboxens multifunktionella scenrum användas till konserter, dansföreställningar och teater. Möblerar man om lokalen blir det en perfekt konferenslokal eller bankettsal för 500 personer. Roddar man sen om ytterligare lite förvandlas ytan till en perfekt scen för en klubbspelning med 1000 stående personer. Med sina svarta väggar blir ljusuppsättningar extra effektfulla och dess genomtänkta akustik gör att allt från kör- och kammarmusik till föreläsningar får de perfekta ljudförutsättningar. Det är i stort sett endast fantasin som sätter begränsningarna för vad blackboxen kan användas till och under våren 2019 beräknas byggnationen vara klar.

E-tjänster och Självservice

I vår självserviceportal kan du som är privatperson, företagare eller som representerar en förening, komma i kontakt med kommunen och utföra dina ärenden via e-tjänster och blanketter.