Stadigvarande serveringstillstånd
Planerar du att driva restaurang och servera alkohol måste du ha ett stadigvarande serveringstillstånd. För att få tillståndet måste du visa att du är lämplig att ha det.
Stadigvarande serveringstillstånd (ett tillstånd som gäller tills vidare) gäller bara för den som fått tillståndet och i den lokal som står angiven i tillståndsbeviset. Tillståndet kan inte överlämnas till någon annan person eller annat bolag eller flyttas med till en annan lokal. Serveringstillståndet löper på tills ett beslut om upphörande fattas eller så länge som verksamheten uppfyller alkohollagen och kriterierna som tillståndet ges utifrån.
Alkohollagen reglerar vad som krävs för att få sälja alkohol.
Tillståndsenhetens uppgift är att utreda om kraven i alkohollagen uppfylls. Det är Miljö-Hälsa som fattar beslut om stadigvarande serveringstillstånd.
Tillfälligt serveringstillstånd
Om du vill servera alkohol vid enstaka tillfällen eller perioder, till exempel vid festivaler, kan du ansöka om ett tillfälligt serveringstillstånd.
Tillståndet kan sökas av företag och registrerade föreningar. Tillfällig servering förutsätter att det inte är fråga om regelbundet återkommande verksamhet. Ett tillfälligt serveringstillstånd kan beviljas för servering till allmänheten eller slutet sällskap.
Servering till allmänheten
Alkoholen måste köpas in från Systembolaget eller partihandlare.
Servering till slutet sällskap
All alkohol måste köpas in från Systembolaget. För att räknas som slutet sällskap ska deltagarna vara kända innan arrangemanget. Kan medlemskap lösas i entrén är det inte ett slutet sällskap, inte heller om arrangemanget har annonserats ut till allmänheten.
Serveringstider
Enligt alkohollagen får servering börja klockan 11:00 och ska vara avslutad senast 01:00 om inte tillståndsmyndigheten beslutar om annan sluttid. Kommunen får i sina riktlinjer ange vilka serveringstider som bör gälla.
Serveringstiderna har en viktig funktion när det gäller att motverka störningar för närboende samt alkohol- och ordningsproblem.
Permanent serveringstid efter klockan 02:00 beviljas inte. Utökad serveringstid vid enstaka speciellt tillfälle kan beviljas till klockan 03:00.
Serveringstid för tillfälliga tillstånd till allmänheten är till klockan 01:00.
Allmänt gäller att serveringslokalen ska var utrymd ½ timma efter serveringstidens utgång.
Ansöknings- och tillsynsavgifter
Enligt Alkohollagen har kommunen rätt att ta ut avgifter för prövning av ansökningar om serveringstillstånd. Arbetet med serveringstillstånd är myndighetsutövning med ett direkt lagstöd för avgiftsuttag. Avgifterna ska täcka kommunens kostnader för prövningen.
- Ansökningsavgiften för serveringstillstånd sätt in på bg: 863-5260
- Meddelande till mottagaren ”Serveringstillstånd”
- Ansökan behandlas inte förrän avgiften är inbetald
- Avgiften avser myndighetsutövning och är momsbefriad
Stadigvarande serveringstillstånd |
Avgift för tillstånd |
Allmänheten, slutet sällskap eller cateringverksamhet i slutna sällskap. | 8 000 kr |
Paustillstånd | 5 000 kr |
Ändring i tillståndet stadigvarande (till exempel serveringstid, utökad serveringsyta, alkoholdryck) | 3 500 kr |
Ändringar i stadigvarande tillstånd tillfälligt (till exempel enstaka tillfällen, serveringstid, utökad serveringsyta). | 600 kr |
Provsmakning vid tillverkning | 6 000 kr |
Konkursförvaltare (max 3 månader) | 3 000 kr |
Ändringar i ägarförhållande med samma juridiska person/Bolagsändring | 4 500 kr |
Servering i gemensamt serveringsutrymme | 4 000 kr |
Tillfälliga serveringstillstånd |
Avgift för tillstånd |
Allmänheten längre än tre dagar | 6 500 kr |
Allmänheten upp till 3 dagar | 5 500 kr |
Slutna sällskap | 800 kr |
Slutna sällskap sammanhängande dagar – plus 100 kr/dag | 100 kr |
Paustillstånd (max 3 månader) | 1 000 kr |
Provsmakning vid arrangemang | 4 000 kr |
Servering i gemensamt serveringsutrymme (max 1 mån) | 1 000 kr |
Övrigt |
Avgift för tillstånd |
Kunskapsprov (ingår möjlighet till två stycken omprov) | 1 500 kr |
Grundavgift tillsyn – årligen |
Avgift för tillstånd |
Grupp A: Stadigvarande slutna tillstånd till föreningar som ej driver försäljning med vinstintresse, samt restauranger med tillstånd till kl 22.00. |
2 500 kr |
Grupp B: Restauranger med tillstånd till kl. 00.00 | 4 000 kr |
Grupp C: Restauranger med tillstånd till kl. 01.00 | 5 000 kr |
Grupp D: Restauranger med tillstånd till kl. 02.00 | 6 000 kr |
Tillsynsavgift – omsättning |
Avgift för tillstånd |
0 – 50 000 | 750 kr |
50 001 – 100 000 | 1 500 kr |
100 001 – 250 000 | 3 000 kr |
250 001 – 500 000 | 6 000 kr |
500 001 – 1 000 000 | 8 000 kr |
1 000 001 – 5 000 000 | 12 000 kr |
5 000 001 – 10 000 000 | 13 000 kr |
10 000 001 – | 14 000 kr |
Ansvarsfull alkoholservering
Utbildningen vänder sig till restauranger, företag med all personal som är berörda av frågor som alkohol, narkotika, doping och tobak. Utbildningen är byggd på nationella mål med en stark lokal förankring.
Folköl klass II
Folköl Klass II (öl med en alkoholhalt som överstiger 2,25 men inte 3,5 volymprocent)
Detaljhandel med, och servering av folköl får bedrivas om vissa förutsättningar är uppfyllda. Något särskilt tillstånd krävs inte men du ska anmäla försäljning av folköl till Tillståndsenheten, innan du börjar sälja folköl.
Stadigvarande försäljning/servering av livsmedel är ett krav för att sälja folköl klass II.
Egenkontroll
Till anmälan ska du bifoga ett egenkontrollprogram.
Avgift
Kommunen har rätt att ta ut en avgift för tillsynsverksamheten. Avgiften beror på om du bara säljer folköl eller om du även säljer tobak och/eller receptfria mediciner. Tillsynsavgiften betalas en gång per år i förskott och försäljnings-/serveringsställe.
Planerar du att driva restaurang och servera alkohol måste du ha ett stadigvarande serveringstillstånd. För att få tillståndet måste du visa att du är lämplig att ha det.
Stadigvarande serveringstillstånd (ett tillstånd som gäller tills vidare) gäller bara för den som fått tillståndet och i den lokal som står angiven i tillståndsbeviset. Tillståndet kan inte överlämnas till någon annan person eller annat bolag eller flyttas med till en annan lokal. Serveringstillståndet löper på tills ett beslut om upphörande fattas eller så länge som verksamheten uppfyller alkohollagen och kriterierna som tillståndet ges utifrån.
Alkohollagen reglerar vad som krävs för att få sälja alkohol.
Tillståndsenhetens uppgift är att utreda om kraven i alkohollagen uppfylls. Det är Miljö-Hälsa som fattar beslut om stadigvarande serveringstillstånd.