Företagare

Bra att veta för dig som är verksam i Vara kommun.

Person som ler

Håll dig uppdaterad på Varaslättens näringsliv

Prenumerera på nyhetsbrev från Vara Näringsliv

En gång i månaden skickar Vara Näringsliv ut ett nyhetsbrev om och för det bördiga näringslivet i Vara kommun. Det innehåller nyheter och aktuell information för dig som företagare. Välkommen att anmäla dig till nyhetsbrevet.

Här kan du läsa de senaste nyhetsbreven:

Mars 2022
Jul och nyår 2021
December 2021
November 2021
Augusti 2021
Juli 2021
Maj 2021
Mars 2021

Följ Vara Näringsliv på sociala medier

Vara Näringsliv finns också på LinkedIn och Facebook. Följ oss gärna för få löpande uppdateringar om näringslivet på Varaslätten.

Vara Näringsliv LIVE – livesända näringslivsfrukostar

Under våren 2021 kommer vi att bjuda in det lokala näringslivet till ett antal livesända näringslivsfrukostar. Samhällsbyggnadschef Johanna Forslund Kullander kommer samtala med lokala företagare på olika teman som kan vara intressanta för dig som verksam på Varaslätten. Eventet sänds från en studio på Vara Konserthus och under tiden har du chansen att ställa dina frågor via chatt eller e-post. Koka lite kaffe, slå dig ner framför datorn och häng på!

Nästa Vara Näringsliv LIVE äger rum den 6 maj 2022.

Titta på tidigare näringslivsfrukostar i efterhand:

7 maj 2021 / Besöksnäring och hållbar landsbygdsturism

Chattfrågor och svar:

 • Spännande samtal och man känner en stolthet över duktiga företagare inom besöksnäringen i Vara. En fråga till paneldeltagarna Pelle, Victoria, Petra och Per: Hur ser ni på utbudet i Vara, vad saknas?
  – Mer plats för våra fantastiska matproducenter!
 • Finns det ett delregionalt samarbete inom besöksnäringen, som innefattar Västra Skaraborg?
  – Ja, det finns ett samarbete mellan alla turistorganisationer och turistchefer i Skaraborg. Bland annat projektet Visit Skaraborg som du kan besöka på skaraborg.nu.
 • Hur jobbar ni med dessa platser för att göra de digitalt tillgängliga?
  – En jättebra och aktuell fråga. Vara kommun är en av flera kommuner som är en del av ett projekt som syftar till att synliggöra till exempel badplatser, vandringsleder m.m. så att besökare kan hitta dessa digitalt på ett enkelt sätt. Så just nu är få saker digitalt tillgängliga men över tid så är det ett måste.
 • Låter som ett väldigt intressant projekt. Vart kan man läsa mer om SMaRT-projektet?
  – På smartprojektet.se och Facebook-sidan Smart-Hållbart Resande.
 • En del som är viktig för besök till Vara kommun är möjlighet att ta sig hit och förflytta sig inom kommunen. Hur arbetar man med att utöka kollektivtrafiken mellan besöksmål? Även på tider som kvällar och helger och mellan närliggande kommuner.
  – SMaRT-projektet är en viktig del i hur Vara kommun jobbar på detta. Västtrafik har inte i sitt uppdrag att tillgodose mobilitetslösningar till besökare tyvärr och därför är kommuners enda sätt att dels kommunicera behovet till Västtrafik (vilket görs) och dels där så är möjligt köpa till extra turer. Det här är en jätteutmaning som måste hitta nya lösningar framåt.

17 mars 2021 / Företagsklimat och småstadsutveckling

Boka ett företagsbesök

Kommunstyrelsens arbetsutskott vill besöka dig som företagare i Vara kommun.

Besöken är ett av flera sätt för kommunrepresentanter att lyssna in hur ni som företagare upplever företagsklimatet, på vilket sätt och om vad ni har kontakt med kommunen samt vad som skulle behövas för att – om så önskas – ni ska kunna vidareutvecklas i Vara med omnejd. När det inte fungerar att genomföra fysiska besök så sker mötet digitalt.

Låter det intressant, boka ett besök här.

Bra länkar för dig som företagare

Här har vi samlat information som kan ge dig som företagare mer vind i ryggen.

Vill du veta mer om dina kollegor, använd Företagsfakta.

Byta lokal? Information om industrilokaler i kommunen.

Övriga användbara länkar.

Kontakt

Självservice

På självservice kan du som är privatperson, företagare eller som representerar en förening, komma i kontakt med kommunen och utföra dina ärenden via e-tjänster och blanketter.