Artikeln publicerades 26 september 2024

Elever erbjuds jobb efter studenten

Fem personer står vid ett ståbord i ett klassrum

Tindra Eriksson tidigare elev och numera stödassistent, Håkan Olsson, verksamhetschef för OF/AME, verksamhetspedagogerna inom OF Emma Lefors och Helena Kjällgren Tandoc samt Emma Karlsson, pedagog på Barn- och fritidsprogrammet på Lagmansgymnasiet.

Garanterat jobb som stödassisten efter studenten. Det erbjudandet ges till de elever som valt den pedagogiska och sociala inriktningen på Barn- och fritidsprogrammet, har godkända betyg och haft sitt arbetsplatsförlagda lärande, APL, inom Vara kommuns verksamhet.

Det är brist på stödassistenter, något som kommunen är tvungen att erbjuda till personer med funktionshinder. För att få ekvationen att gå ihop har Vara kommuns enhet för omsorg av personer med funktionshinder och Barn- och fritidsprogrammet på Lagmansgymnasiet inlett ett samarbete.

Det handlar dels om att lyfta fram inriktningen på utbildningen, dels att sprida kunskap om att yrket finns och vad man jobbar med.

Det är nog många som inte riktigt vet vad en stödassistent gör. Ovissheten gör att man kanske inte vågar söka utbildningen och inriktningen utan man väljer något som man känner till lite bättre, säger Helena Kjällgren Tandoc, verksamhetspedagog som arbetar med kompetensutveckling för personal inom omsorgen för personer med funktionshinder.

Det krävs fingertoppskänsla för att vara stödassistent, att kunna ha ”händerna på ryggen” men samtidigt vara redo att ge det stöd som brukaren behöver för att kunna göra det den vill.

En brukare vill kanske baka en kaka och bjuda sin mamma på fika. En vårdare bakar åt honom eller henne medan en stödassistent gör så att det är brukaren som bakar kakan. Det handlar om olika mindset, förklarar verksamhetschefen Håkan Olsson.