Artikeln publicerades 19 juni 2024

Praktisk samhällskunskap på schemat

Sex elever ur årskurs 4 står bredvid kommunalrådet Gabriela Bosnjakovic i hörsalen på konserthuset.

En träff med kommunalrådet Gabriela Bosnjakovic var en del av samhällskunskapslektionerna för eleverna som går i 4:an på Parkskolan.

Under vårterminen har eleverna som går i fyran på Parkskolan i Vara jobbat med samhällskunskap på ett praktiskt sätt. – Samhällskunskap kan vara torrt och handla om en del svåra ord. Nu har vi hängt upp det på praktiska saker, säger läraren Sandra Karlsson.

Totalt är det 63 elever som är fördelade på tre klasser som går i årskurs fyra på Parkskolan. Alla har de Sandra Karlsson som SO-lärare.

I fyran ska man lära sig om hur Sverige styrs men också om hur kommunen där vi bor styrs. De visste vem statsminister Ulf Kristersson är men vem är det som styr här?, säger Sandra Karlsson.

Det har eleverna numera full koll på. De har bland annat träffat kommunalrådet, skrivit förslag till bildningsnämnden, fått lära sig om olika politiska partier, gjort plakat och övat på att argumentera inför klassen samt lärt sig om civil olydnad.

Förslag till politikerna

De tyckte att det var roligt att träffa Gabriela Bosnjakovic som är kommunalråd i Vara kommun och arbetar heltid som politiker. De hade förberett riktigt många frågor innan mötet på konserthuset och de kom på ännu fler under mötet. De hade heller inga problem med att komma på förslag som de lämnade in till bildningsnämnden.

Det blev 30 förslag per klass och de fick tillsammans bestämma vilka sex de skulle gå vidare med, säger Sandra och tillägger att det också blev en övning i hur demokrati fungerar.

När beskedet kom om hur det gått för deras förslag på nämndsmötet blev det jubel. Två av dem hade fått ja från politikerna. De hade gett förslag på att få en gagabollplan på skolgården och att skolan skulle få klämmisar som är bra mot stress till alla eleverna, något som kommer bli verklighet.

Med på kommunfullmäktige

Den 27 maj var nästan 50 av eleverna och flera föräldrarna med på kommunfullmäktige, dels för att se hur det fungerar, dels för att berätta och visa upp vad de gjort under våren på samhällskunskapslektionerna.

Det var flera politiker som ville prata med oss när det var fika. De tyckte det var ett bra sätt att lära sig på och ville veta mer. Vi var nog de första eleverna som varit på kommunfullmäktige, berättar några av de som var med.